Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионът Новак: Това беше най-изтощителният мач, в който съм играл

Джокович и Федерер при награждаването в Лондон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Това беше най-изтощителният физически и психически мач, в който някога съм играл. Обещах си само едно нещо, когато излизах на корта - да остана спокоен и съсредоточен, защото ми беше ясно каква ще бъде атмосферата". Това заяви шампионът от Уимбълдън Новак Джокович на пресконференцията след епичния петчасов финал срещу Роджър Федерер..
.
"В по-голямата част от мача се защитавах. Роджър диктуваше играта, а аз просто се опитвах да се боря и да търся начин да изляза от ситуациите, които са ключови в мача. Точно това се и случи. Да, можех да играя и по-добре, но пък показах психическа устойчивост. Това ме спаси на няколко пъти, позволи ми да печеля разигравания за мача и да се връщам в него.

На един удар бях от това да загубя мача, този мач си имаше всичко. Лесно можеше да завърши с успех за Роджър. Той сервираше много добре през целия мач, много ми беше трудно да разчета началния му удар", добави световният номер едно.
."Ако искаш да спечелиш петчасов мач, трябва да не сваляш нивото и за секунда. От това произлиза факторът 'издръжливост'. Самочувствието също е много важно. Трябва да не спираш да си напомняш, че си в този мач с причина и че си по-добър от съперника", каза още той.

Джокович вече има 16 титли от турнири за Големия шлем. Федерер е с 20, а Рафаел Надал е с 18.

"Доближавам се, но и те продължават да печелят титли. Заедно с тях си помагаме да израстваме, да се развиваме и да продължаваме да играем тенис на високо ниво. Те двамата творят история и това ме мотивира да ги следвам, да постигна дори повече", заяви Джокович.

"Дали ще го направя, или не, не мога да ви кажа. Освен тенисист, аз също така съм баща и съпруг. Трябва да има баланс", завърши 32-годишният сърбин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна