Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бележити творци ще преподават в Международната лятна академия на изкуствата в Созопол

Под знака на изкуството, културата и музиката ще премине втората половина на месец юли в Созопол. Курортът, обичан от поколения българи заради своя неподправен чар и дух, е притегателен център за българския арт-елит по време на Празниците на изкуствата „Аполония“, които започват на 29 август. Дотогава обаче, серия от събития ще привлече вниманието на публиката в разгара на лятото, и ще изпълнят ваканционните дни с незабравими емоции и преживявания. Част от тях е Международната лятна академия на изкуствата. Програмата започва от 16 юли и обещава мултижанрова палитра, включваща фотография, изобразително изкуство, творческо писане, майсторски класове по оперно пеене, контрабас и още много изненади.

Идеята за Академията се ражда през 2004 година, когато флейтистът Георги Спасов прави свой майсторски клас в Созопол. Начинанието среща одобрението на негови колеги музиканти, както и на артисти от други сфери и така към музиката се прибавят още театър, изобразително изкуство и литература. Над 30 са преподавателите в Академията през годините, сред които джаз певицата Йълдъз Ибрахимова, оперната прима Дарина Такова, цигуларят Веско Ешкенази, режисьорът Явор Гърдев и други.

Досега сме провели 95 майсторски класа в седем различни жанра, – обяснява административният директор на Академията Петя Великова - Димитрова. – В тях са участвали 772 млади таланти от повече от 16 държави, сред които Панама, Бразилия, Япония, САЩ и Южна Корея. Тази година ще имаме 9 майсторски класа като сред тях е и този на световноизвестния френски кларнетист Пол Майер, който до този момент не е провеждал майсторски клас никъде на Балканския полуостров. Той е както изключителен изпълнител, така и диригент. Удостоен е с най-високите отличия на Франция. Освен това, за първи път в рамките на Академията ще има клас по арт журналистика и пиар практики с преподавател Райна Дамяни. Предвиден е и курс по арт фотография, воден от Маргарита Русева - млад визуален артист с международна практика. Клас по изобразително изкуство ще води големият наш график Димо Колибаров. До този момент за майсторските класове са се записали 48 участници. Сред тях има такива от Турция, Украйна, Япония и Италия.

Тази година академията преминава в две части, в два различни града. В Созопол тя продължава до 31 юли, а от 1 до 10 септември ще бъде в Бургас.

Майсторският клас по кларнет, ще се състои в Бургас, защото тук публиката е доста повече. На наше разположение има зала, в която преподавателите Пол Майер, Деница Лафчиева и акомпаньорът Мария Принц ще могат да изнесат своя концерт на 5 септември, споделя Петя Великова - Димитрова и допълва, че майсторският клас по кларнет ще продължи от 2 до 8 септември, а записани за него до момента са 9 участника – от Австрия, Германия, Италия и трима от България. Що се отнася до съпътстващата програма през септември, тя включва изложба, посветена на участниците в конкурса за фотография, наречен „Ловци на мигове“.

Снимки: artacademy-bg.com

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна