Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС не позволи на "Булгартрансгаз" да сключи договор с "Газово развитие и разширение в България" за "Турски поток"

Върховният административен съд не позволи на "Булгартрансгаз" да сключи договор с консорциума "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток", докато не приключат окончателно споровете с отстранената саудитска компания "Аркад". 

До делата в съда се стигна, след като газовата ни компания първоначално избра за изпълнител на проекта арабското обединение, но след като то не спази срока за подаване на документите, го отстрани и обяви за победител класирания на второ място консорциум "Газово развитие и разширение в България". 

В края на миналия месец сезираната от арабската фирма Комисия за защита на конкуренцията определи решението на "Булгартрансгаз" за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода като неправомерно и остави в сила първоначалното класиране, според което обществената поръчка трябва да се даде на "Аркад".

Това решение на КЗК се обжалва от "Булгартрансгаз" пред Върховния административен съд. Същевременно газовата ни компания поиска от регулатора разрешение да сключи договор с другия участник, преди производството да е приключило, като се аргументира с обществения интерес. 

КЗК не се съобрази с това искане на газовата ни компания. И това решение на регулатора бе обжалвано този път от обединението "Газово развитие и разширение в България". Именно с произнасянето по тази жалба Върховният административен съд не позволява на "Булгартрансгаз" да сключи договор с "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток", докато текат споровете с "Аркад". 

Още в началото поредицата от обжалванията изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов коментира, че те ще забавят изграждането на проекта за газопровода на наша територия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна