Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кино за пътешественици" от 1 август в столицата

Близо 30 филма за далечни и непознати дестинации от цял свят, по които стъпват само най-смелите пътешественици, ще има по време на "Кино за пътешественици". Фестивалът ще е от 1 до 15 август в културен център G8 и "Евро синема", съобщиха организаторите Здравко Григоров и Ангел Хаджийски.

Първото пътуване ще е из безкрайната пустош и смразяващите ледници на Патагония с премиерата на "Огнена земя: земя на патагонците". Двамата братя Хоакин и Хулиан тръгват на юг и все на юг, за да стигнат до Патагония и архипелага Огнена земя - от най-южния град на света - Ушуая, през ледника Перито Морено, до остров Естадос, където сезоните се сменят по няколко пъти на ден, хората съжителстват с пингвините, а суровата пустош е като лунен пейзаж.

Валентин Валентинов, на 2 август, ще разкаже за своите преживявания в Боливия, а зрителите ще могат да видят филма "Уара: път към звездите". Влакът Уара Уара дел Сур е важна транспортна връзка в Андите. Прекосява почти цяла Боливия, като тръгва от аржентинската граница, върви по южния хребет на планината, минава през високопланински плата и градове и стига до Уюни и Оруро, където на 3700 м надморска височина, земята среща небето във водното огледало на соленото езеро Салар де Уюни. Един ден французинът Жоел се мята на влака и тръгва по пътя към звездите, за да се гмурне в традициите, културата и музиката на Андите.

В рамките на фестивала ще се състои и представяне на книгата "Поздрави от синята палатка" на Петя Кокудева. Пътешествия из Скандинавия, Прибалтика, Русия, Нова Зеландия, Африка и САЩ отвеждат в домовете на велики писатели и обикновени хора.

Събитието ще бъде закрито на 15 август с представянето на остров Сокотра - на Теодора Иванова и прожекцията на "Йемен: непознатата земя".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна