Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертът по дигитален маркетинг Стилиян Запорожанов:

Глобите не ощетяват „Фейсбук“, правят компанията по-могъща

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Регулаторните органи в САЩ ще глобят компанията „Фейсбук“ с 5 млрд. долара заради неуспехите на най-голямата социална медия в света да защити личните данни на своите потребители. Това няма да ограничи Фейсбук да събира и да споделя данните на всички потребители в мрежата“. Коментарът в предаването „12+4“ е на експерта по дигитален маркетинг Стилиян Запорожанов.

„Тази глоба доведе до ръст в акциите на самата компания. След като е обявено, че ще бъде глобена, компанията е взела много повече милиарди в нетна стойност и е направила много по-богати инвеститорите във Фейсбук и самия Марк Зукърбъг“.

Според Запорожанов „нещата не се променят“:

„Видимата промяна е само в това, че за да могат рекламодатели да използват тяхната платформа, трябва да кандидатстват и да подадат документи, че искат да я използват за политически кампании. Това е единственото нещо, което направиха, за да успокоят потребителите и регулаторните органи“.

„Много важно е потребителите да знаят, че се съгласяват с всяко едно тяхно действие в платформата, да дадат доброволно данните си. Хората трябва да внимават за т.нар. „фишинг“, термин, който се използва в момент, в който потребителите дават свободно своите данни, съгласявайки се да участват в някакви конкурси. Добре е да не се участва в подобни игри, конкурси, да внимават как потребяват самата платформа“, препоръча експертът.

Като друга грешка на потребителите Запорожанов отбеляза продължаващото прекалено споделяне на личния живот.

Интервюто със Стилиян Запорожанов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна