Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граовци - гостоприемни, игроорци, умеят да се веселят и да пазят традициите

Иванка Василева
Снимка: Луиза Лазарова

Първата от срещите ни на второто издание на Църногорския събор, където спря пътуващото ни Радиокафе, беше с една чудесна дама - Иванка Василева. На събитието тя беше водеща и не само обявяваше и разказваше за всяко изпълнение и всеки участник, но и сякаш беше навсякъде, знаеше всичко.

В реалния живот тя е главен експерт в дирекция "Култура" на Община Перник. С нея разговаряме за граовците (все пак сме в "сърцето" на Граово) - "те са гостоприемни, игроорци (оттук идва и името граовци, според една от многото версии), обичат марковските песни (за Марко Кралевити), обичат да се веселят... и всичко това го показваме, като започнем от Сурва и стигнем до Граовския събор тук".

СнимкаПродължаваме с участниците - общо 1016 (да, наистина хиляда и шестнайсет), 850 от които са любители музиканти от 7 области и 21 общини от цяла България. Разбира се, дейно участие взимат всички пернишки общини, като хубавото е, че всяка от тях има какво да покаже - от кулинарията на Брезнишко, през носиите на граовката, до различни ръчно изработени красоти, а на сцената, разбира се - песни и танци.

Иванка Василева разказва сладкодумно и компетентно - и за двете чети (от Видин и от Карлово, за които можете да прочетете повече утре на нашия сайт), за демонстрациите, за борбите и ( с голяма гордост) за гласовете на Граово (като Сорина Богомилова), които са прочути и канени и цяла България, но са именно оттук, от Граово, и за носиите на по 120 години... има с какво да ви омае Граово, има  какво да покаже, с какво да ви нагости, да ви учуди, да ви изненада. А според Иванка Василева именно за граовци се отнася онази фраза, с която често завършват приказките - как три дни яли, пили и се веселили.

"Умеем го ние това, но умеем да и да пазим традициите си. Тук бяха показани обичаи, които иначе се демонстрират на на 5 години в Копривщица на събора. Хората можаха да видят и "показване на дарове', и "водене на млада невеста за вода" и "взимане на кум" с колесница, с жив петел - точно както някога се е взимал кум в Граово" - продължава тя. И с много трепет споделя как при нея дошло детенце, на около 5 годинки, което я почерпило със ...семка и обяснило, че живее в Париж, но тъй като "ние с мама имаме корени оттук и много исках да видя събора".

Още за обичаите, традициите и гостоприемството на граовци -  в интервюто на Лили Големинова с Иванка Василева.


Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!