Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жилбер Беко

Снимка: Famous composers

Френският певец, композитор, пианист и актьор Жилбер Беко или Франсоа Жилбер Сийи по рождено име, е роден на 24 октомври 1927 г. на крайбрежието на Средиземно море, в град Тулон. Франсоа се увлича по музиката още от детските си години и доста бързо се научава да свири виртуозно на пиано. Едва на девет години той постъпва в консерваторията в Ница, където учи, докато семейството му напуска Тулон по време на войната през 1942 година.

Майката на Франсоа желае да осигури възможност на сина си да се занимава с музика при най-добри условия. Година по-късно, под влиянието на по-големия брат на Франсоа – Жан, семейството се премества в град Албервил. Тогава Жан е бил член на френската Съпротива, а Франсоа след известно време се присъединява също към него.

След края на войната осемнадесетгодишният юноша Франсоа Жилбер Сийи се премества в Париж с надежда скоро да спечели популярност. Едва на двадесет години той успява да сключи няколко договора с барове и кабарета като пианист. Започва да съчинява музика за филми под псевдонима Жилбер Беко.

Слушайте „Звукови хроники“ на 19 юли, петък от 17,30 ч. по програма „Христо Ботев“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от