Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бриз 2019” подобрява възможностите на ВМС за действие в съюзнически формат

Във Варна се проведе пресконференция с командирите на групи и кораби, участващи във националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2019”.
Снимка: БТА

Важното е с партньорите от НАТО да сме в Черно море, защото трябва да има учения там, където имаме съюзници. Това заяви във Варна комодор Джоси Курц - командир на Втората постоянна военноморска група кораби на НАТО, която до 21 юли участва в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2019”, заедно с партньори от 10 държави.

Флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на многонационалното корабно оперативно съединение посочи каква е основната цел на учението:

 „Да подобрим и повишим нашите възможности за действие в Черно море в съюзнически формат както в мирно, така и във време на криза. Надявам се, че мобилизираният личен състав, както от българска страна, така и от страна на нашите гости, ще допринесе за основната цел на учението. В учението също така е предвидена сертификация на българския кораб „Шквал“. Двете постоянни противоминни групи под ръководството на моите колеги също са предвидили редица задачи. Като цяло оперативното съединение на море ще бъде ръководено от мен през следващите няколко дни.“,

На 19 юли в рамките на „Бриз 2019” е предвидено плаване с участието на представители на правителството и на държавни институции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна