Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът по сигурността заседава след хакерска атака над сървър на НАП

От "Демократична България" настояват за незабавното отстраняване на министъра на финансите Владислав Горанов

| обновено на 16.07.19 в 11:27
Снимка: Архив

Съветът по сигурността заседава под председателството на премиера Бойко Борисов. Шефовете на службите, министърът на вътрешните работи и министърът на финансите обсъждат действия след хакерската атака над сървърите на НАП, потвърдиха пред БНР от правителството.

Националната агенция за приходите потвърди, че е имало неоторизиран достъп до сървъра ѝ. Подробности ще бъдат представени на пресконференция по-късно през деня.

Най-вероятно хакери извън страната са пробили сървърите на Националната агенция за приходите и са източили огромно количество лични данни. Това е основната версия, по която работи МВР, съобщи пред "Хоризонт" вътрешният министър Младен Маринов. Той уточни, че електронният адрес, от който е дошла информацията е руски. Службите са установили, че последният нерегламентиран достъп от сървърите на НАП е от близо преди месец. Проверките продължават и в момента, но основно се работи по версията, че става дума за хакерска атака. Все още се разследва точният начин, по който е пробит сървъра на НАП, откъдето са източени данните, каза министър Младен Маринов.

"Колегите, които работят в екип – ГДБОП, ДАНС, „Електронно управление“ и колегите от НАП са категорични, че има данни за хакерска атака, има достъп, несанкциониран, до лични данни. В момента още тече проверката, за да установим какво количество данни са изтеглени. Преди месец е последният достъп. Тепърва се установява през какви сървъри са логовете, които са станали".

От МВР не изключват причините за атаката и разгласяването им да е свързано с решението на кабинета за закупуването на самолетите Ф-16.

"Това е една възможна версия и възможен анализ, тъй като вчера, знаете, беше взето много важно решение, което стратегически отваря път на българската държава за превоържаване и модернизиране на българската армия, което естествено може да се разглежда от различни гледни точки, за едни е добре, за други не толкова".

Националната агенция за приходите също потвърди неоторизиран достъп до информационните й масиви. Засега не е сезирана Комисията за защита на личните данни, но оттам обясниха пред "Хоризонт", че законовият срок за това е 72 часа от установяването на проблема. Когато става дума за хакерска атака, той може да бъде удължен, за да се приложи максимално много информация около проблема. 

В изтеклата информация от НАП се съдържат лични данни на милиони българи и фирмени досиета. Пред "Хоризонт" ИТ специалистът Ивайло Мирчев обясни, че достъпът до вече откраднатата информация няма как да бъде ограничен. Цяла нощ служители на НАП, заедно с представители на ГДБОП и ДАНС, са работили по предположението личните данни на милиони българи да са източени от системата на приходната агенция.

До проверката се стига след писмо, което анонимни хакери изпращат до няколко медии и институции у нас. В него са публикувани данните на голям брой хора в страната. Вчера на електронната поща на определени медии е получен линк, от който може да се изтеглят файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите. Анализ на изнесените данни сочи, че става дума за информация от НАП. Хакерите твърдят, че са успели да пробият сървърите на Агенцията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна