Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиневъдите свикват среща с журналисти заради африканската чума

Д-р Мирослав Първанов: Африканската чума по свинете се превръща в световен проблем

| обновено на 16.07.19 в 09:12
Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите свикват среща с журналисти по повод разрастващата се зараза от африканска чума и последствията за сектора.

По официални данни в промишлените свинеферми се отглеждат 99% от свинете у нас. 

В България има няколко огнища на заболяването в четирите краища на страната.

Д-р Мирослав Първанов от Асоциацията на ветеринарните лекари за продуктивни животни предупреди, че заразата от африканска чума по свинете се превръща в световен проблем. Той подчерта, че става дума за изключително заразно заболяване, за което няма ваксина и няма лечение:

“Каквито и мерки да взимаме, цялата ветеринарна общност в България да се мобилизира, ако ще и други да дойдат от чужбина, ако ще и цялата жандармерия и полиция да участва, без съзнанието на хората, които крият отглеждането на животни и разпространяват хранителни продукти в такава тежка епизоотична ситуация, няма как да се справим с това заболяване. Подлагаме на риск икономиката на страната, това от една страна, но от друга – няма други по-добри измислени мерки от световната практика. Този път Агенцията по храните и ние, като ветеринари, сме абсолютно подготвени с всички разписани правила, ние реагираме адекватно. За съжаление това заболяване очевидно се разпространява извън територията на всякакви граници, мащабът му е огромен и очевидно трябва в световен мащаб да се търси решение на проблема“.

Вчера министрите на земеделието на държавите-членки в Европейския съюз (ЕС) обсъдиха ситуацията със заболяването африканска чума по свинете (АЧС). Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева акцентира върху допълнителни мерки за контрол на храните, които преминават през границите. Тя посочи, че именно те са рискови за пренасяне на заболяването. България настоява за навременно финансиране от Европейската комисия по линия на ветеринарните програми за справяне с болестта. Десислава Танева заяви, че тази помощ е изключително важна и страната ни очаква подпомагане за извършените действия от миналата година.

Интервюто на Веселина Миланова с д-р Мирослав Първанов можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!