Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: "Погрешно" е мнението на Тръмп, че Пекин се нуждае от търговска сделка със САЩ заради забавящата се икономика

Китайското външно министерство съобщи във вторник, че е "подвеждащо и погрешно" да се каже, че Пекин се нуждае от търговска сделка със САЩ, защото икономиката на Китай се забавя, визирайки вчерашното послание на Доналд Тръмп чрез Туитър.

Говорителят на министерството Гън Шуан заяви по време на редовен дневен брифинг в Пекин, че темпът на икономически растеж през първото полугодие  "не е лошо представяне" предвид глобалната икономическа несигурност и забавянето на световния растеж, като този темп беше в съответствие с очакванията.

Стабилният растеж на Китай е добър за света, но също така и за американската икономика, отбеляза Гън Шаун.

"Що се отнася до мнението на САЩ, че Китай желае спешно да постигне търговско споразумение с американската страната, тъй като китайската икономика се забавя, това мнение е напълно подвеждащо", добави външният министър.

Според него както Китай, така и Съединените щати искат да постигнат търговско споразумение.

Гън Шуан също така отбеляза, че мнозина хора в САЩ решително се противопоставиха на тарифите и търговската война.

"Отново призовавам американската страна да работи усилено с Китай, да се срещнат по средата и на основата на взаимно уважение и отношение да се стремим да постигнем взаимноизгодно печелившо споразумение. Това е в съответствие с интересите на двете страни и това, което международната общност очаква", посочи той.

Коментарите на външното министерство са факт, след като ден по-рано Тръмп написа в Туитър, че забавянето на китайската икономика ще принуди Пекин да търси търговска сделка със САЩ и че чуждите компании напускат Китай поради въведените от Вашингтон висока митнически тарифи върху вноса на китайски стоки.

Повод за посланието на американския президент дадоха вчерашни официални данни, според които  растежът на брутния вътрешен продукт на Китай е отслабнал през второто тримесечие на годината до 6,2% спрямо година по-рано, което е най-лошото представяне на втората по сила световна икономика от 27 години насам (от началото на далечната 1992-а година).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени