Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две заглавия от книжарницата - за родителство и за млади читатели

Днес отново надникваме във витрината на книжарницата, на път за морето или в друга посока, но изцяло подвластни на лятото.

И днес на помощ в морето от литература идва Темз Арабаджиева с избор и мнение.

Първото заглавие, на което се спираме, е „Книжарничката на брега.

Става дума за необикновена книжарница, която не само е на колела, но е и на брега на прочутото и тайнствено езеро Лох Нес.

Авторката Джени Колган е от Шотландия, но е живяла на много места – във Франция, САЩ… И отправната точка неслучайно не е нечие столично предградие, а шотландското езеро.

Героинята (Зоуи) бяга от потискащото и сиво ежедневие на Лондон с намерението и търсенето за промяна в живота – своя е на малкия си син Хари.
Попада в имение на въпросното езеро и се грижи за книжарничката на колела, но акцентът в четивото не е в книгите, а по-скоро в родителството и за това, как можем да се справим с децата, включително и с проблемните, с помощта именно на книгите.

Въпреки че е написана с лекота, „Книжарничката на брегане е типичното лятно четиво, защото разчувства като засяга сериозни теми.

Не можем да се стърпим и да не ви зарадваме с излизането и на романа на Никос Казандзакис „Александър Велики“.

Това е книга за по-младите читатели, подобно на „В дворците на Кносос“, споделя Темз, без да крие пристрастието си към гръцкия класик.

Историческа фигура като Александър Велики е интересна сама по себе си, а какво остава, когато по темата за времето и живота му пише автор като Казандзакис.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Темз Арабаджиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени