Eмисия новини
от 22.00 часа

Удължават разследването на случая с либийския танкер, задържан на бургаското пристанище

Либийският танкер „БАДР"
Снимка: vesselfinder.com

За трети път удължават разследването на случая с либийския танкер „Бадр“. Новият срок за приключването на досъдебното произвоство е 14-и септември. На този етап няма повдигнати обвинения срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който се разследва за превишаване на права при извършената от него публична продажба на танкера. 

Още процесуални действия предстоят по разследването на случая, съобщиха от Окръжната прокуратура в Бургас. Очаква се да бъде направен превод на документи. Изискани са още справки, предстои да се извършат и допълнителни разпити на свидетели. Разследването на случая започна в началото на годината, след като танкерът „Бадр“ вече беше станал собственост на българско търговско дружество. То претендира, че съгласно договор за морска ипотека – заради задължения в размер на 10 милиона лева от страна на либийското дружество, собственост на либийската държава – има права върху плавателния съд.

Разследването срещу ЧСИ Тотко Колев е за незаконосъобразни действия по публичната продажба на либийския кораб. По-късно танкерът беше препродаден на либерийска офшорна компания „Морган и ко“, а името му беше променено на „Моргана“. От година и 8 месеца танкерът е задържан на бургаското пристанище.  

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от