Eмисия новини
от 22.00 часа

Фондация "Светът на Мария" помага на хора с интелектуални затруднения да получат професия

Миряна Сирийски
Снимка: Ани Петрова
Дневният център "Светове" към Фондация "Светът на Мария" предоставя социална услуга за пълнолетни хора с интелектуални затруднения. Дневният център е създаден преди 6 години.

"Това не са детски занимания, не са рисуване или учене. Това са занимания за това да можеш да бъдеш достоен нормален гражданин, който има смислен и пълноценен живот", обясни пред БНР Миряна Сирийски, която е програмен директор на фондацията.

Проблемът е, че доста хора с интелектуални затруднения остават сами вкъщи, затворени, коментира тя. Фондация "Светът на Мария" разработва целенасочени програми, с които дава възможност на тези хора да упражняват трудови умения.

"Да развиват някакви професионални умения - в готвене, в хигиенизиране, в битови дейности, в изработване на сувенири." 

Знаехме, че е възможно един човек да започне от нулата и да придобие умения, с които да си намери платена работа, разказа още Миряна Сирийски. "Сега вече имаме 11 човека, които работят платена работа с минимална подкрепа от трудов наставник и са напълно разпознаваеми и достойно помагат на местата, където работят." 

15 души чакат да бъдат включени в обучението, което предлага Дневният център за пълнолетни хора с интелектуални затруднения. Имат намерения да увеличат капацитета. Столичният общински съвет е приел решение да предостави кухня за ползване от Фондация "Светът на Мария".

"Където да направим учебна кухня, където ще можем да разширим капацитета на услугата с още поне 10 човека."

"Има едно момиче в дневния център, което години наред не смееше да излезе навън, след като дойде, и да излиза някъде. Последната година тя направи направо радикална промяна. Успява, вече излиза с другите по обяд сама. Отива до магазина, купува си нещо, което иска да си купи. Вече е смела", сподели още Миряна Сирийски

Трябва да бъдем по-чувствителни към малките неща, убедена е тя. "И да разбираме, че в малките неща в живота, в нашето поведение се проявява истинската радост, промяна, развитие на човека. И ние се учим именно на това - да забелязваме тези неща, които се случват с хората."

Още за мисията да се помага на хората с интелектуални затруднения слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от