Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи настояват за оставката на губернатора на Пуерто Рико

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди души излязоха на протест в понеделник с искане за оставката на губернатора на Пуерто Рико Рикардо Росело след теч на групов чат, в който той и други официални лица правят сексистки и хомофобски шеги за политически опоненти, предаде АФП.

Сред обектите на присмех и е местната поп звезда Рики Мартин, който е открит гей.

С падането на нощта полицията се принуди да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите в столицата Сан Хуан в третия ден на протести, които поставят под въпрос и действията на Росело след урагана Мария и спрямо финансовата криза на острова.

„Искаме той да бъде арестуван заедно с жена си за кражба на пари от народа на Пуерто Рико“, заяви протестиращата Татяна Гомес пред местната преса. „Време е да спрем това корумпирано правителство“, допълни Лилианет Малдонадо.

Късно в понеделник Росело публикува становище, в което казва, че уважава демонстрантите, но не коментира призивите за оставката си след наречения от медиите „Чатгейт“.

Към критиките се присъедини и самият Мартин, който настоя, че не можем да оставим Пуерто Рико в ръцете на подобни „лидери“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна