Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салвини поръча доклад за ромското население на Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини поръча изготвянето на доклад за ромското население в страната. Това съобщи италианското министерството на вътрешните работи, цитирано от АФП.

В изявление си от ведомството уточняват, че Салвини, лидер на крайнодясната партия „Лига“ е наредил в срок от две седмици властите по региони да изготвят „доклад за присъствието на роми“.

Целта е да се провери наличието им по места в „нелегални“ лагери и съответно „да се изготви план за изселването им“, допълват от министерството.

Миналата година настроеният срещу миграцията вицепремиер поиска ново преброяване на ромите, както и на всички, живеещи в страната без италианско гражданство - отново с цел да бъдат изгонени от страната, припомня АФП.

По данни на Съвета на Европа в Италия е една от най-ниските концентрации на етническата група на Стария континент -  между 120 и 180 хиляди роми, синти и каминанти. Повече от половината дори са италиански граждани - със семейства, месторабота и жилища в страната.

Около 25 000 роми в Италия обаче пребивават в създадени от самите тях лагери, изтъкват в доклад от проромската неправителствена организация „Асоциация 21 юли“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени