Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите между Белград и Прищина продължават през септември в Париж

Александър Вучич
Снимка: Tanjug

Преговорите между Белград и Прищина по косовския въпрос ще продължат през септември в Париж.

Това съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич днес в края на посещението на френския президент Еманюел Макрон в западната ни съседка.

В изказването си Вучич многократно наблегна точно на това, което очаква Европейският съюз и от двете кандидатки за членство:

„Компромисът не е слабост, а сила. Докато съм жив, ще съм за компромис, но за компромис, не за отстъпване или за предателство, за истински компромис. Ако можем, ще вървим в тази посока. Ако не, някое следващо поколение след нас ще трябва да свърши тази работа. За да не живеем повече в страх от войни и конфликти. Хората питат „Защо купуваме оръжие?“, ами за да не ни нападне някой“.

В Прищина косовският премиер Рамуш Харадинай също изрази готовност за подновяване на нормалните контакти с Белград, но постави като условие да няма преначертаване на граници.

Преговори за Косово се очакваше да се проведат в Париж още в началото на този месец с участието на Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел. Те обаче бяха отменени заради отказа на косовските власти да отменят наложените миналия ноември 100-процентови мита върху стоките от Сърбия и Босна. А признаването на независимостта на Косово е едно от условията за евроинтеграцията на Сърбия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна