Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на републиканците не коментира расистките нападки на Тръмп

Рашида Тлаиб, Илхан Омар, Александия Окасио-Кортес и Аяна Пресли.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демократите в Камарата на представителите се очаква днес да гласуват резолюция, осъждаща расистко изказване на президента Доналд Тръмп по адрес на четири законодателки-демократи от Камарата на представителите.

Предполага се, че в резолюцията ще се посочва, че публикациите в Туитър на президента „ са легитимирали и увеличили страха от омраза спрямо нови американци и цветнокожи.“

Критика спрямо думите на президента се появи и от негови съпартийци, но към момента лидерите сред републиканците избягват коментар.

С посланието „да се върнат там, откъдето са дошли“, отправено в Туитър към четири цветнокожи законодателки Тръмп подава сигнал, че темата за междурасовите отношения е отново на дневен ред. Това става в началото на кампанията му по преизбиране с надеждата да активизира крайно-десните елементи от републиканската електорална база, които му помогнаха да спечели на предишните избори, като се има предвид, че при стартиране на кампанията си през 2015 Тръмп нарече мигрантите от Мексико „престъпници“.

Така включването на използвана от расисти и националисти фраза от сегашния обитател на Белия Дом в негово изказване в Туитър не бе изненада. Не бе изненада и фактът, че вместо извинение Тръмп отрече обвиненията в расизъм и използва нов арсенал срещу представителките на конгреса като каза, че тези, които „мразят“ Америка, могат да си тръгнат.

За демократите широко критикуваното изказване е похват да се измести вниманието от неуспешно функциониращата администрация, както и да създаде смут в редиците на демократите. Атакуваните законодателки са представители на прогресивното ляво крило на демократите и някои от идеите им не са приемани от умерената база на партията. С нападката президентът, по думите на законодателките, е целял разцепление, но ефектът е бил противоположен.

От подиума в Конгреса в понеделник Александрия Окасио-Кортес, Илхан Омар, Аяна Пресли и Рашида Тлаиб показаха, че случилото се е сплотило демократите.

Дамите застанаха зад аргумента, че лоялността към Америка е поставена на преден план, за да се избегне съществен политически дебат по теми като здравеопазване и кризата по границата.

В тяхна защита се обявиха и някои републикански законодатели.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени