Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ прие оставката на управляващия директор Кристин Лагард

Кристин Лагард
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) обяви във вторник, че неговият Изпълнителен съвет е приел оставката на управляващия директор Кристин Лагард, като самата оставка влиза ефективно в сила от 12-ти септември.

МВФ потвърди, че Дейвид Липтън ще действа като изпълнителен директор, докато бъде намерено постоянно решение. "Изпълнителният съвет на МВФ ще инициира незабавно процеса по избор на следващия управляващ директор и ще съобщи за това своевременно", се казва в изявлението на базираната във Вашингтон международна организация.

По-рано този месец Лагард временно суспендира задълженията си в МВФ, след като беше номинирана за наследник на Марио Драги като президент на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Днес тя заяви, че ще се оттегли официално от длъжността си през септември и посочи, че обявеният по-рано "отказ" от нейните задължения ще остане в сила, докато тя официално не се оттегли.

"С оглед на по-голяма яснота относно процеса на моята кандидатура за председател на ЕЦБ и времето, което ще отнеме, аз взех това решение в най-добър интерес за МВФ, тъй като по този начин ще се ускори процеса на подбор на моя наследник", посочи г-жа Лагард.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна