Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предаването на общинските язовири на държавата се бави

Снимка: Радио ВИДИН

Кметове настояват държавата да рестартира процеса по придобиване на собствеността върху близо 3000 язовира, тъй като  разходите и административния русерс за тяхното поддържане не са по силите на местната власт, а проливните дъждове създават реална опасност особено в планинските райони. 

Язовирите, които са в тежест на общините, трябваше да бъдат предадени на държавата още в края на миналата година. За целта бяха направени промени в закона за водите и беше взето решение за създаване на държавна компания, която да ги управлява. Това обаче не се случи въпреки изпълнените изисквания от страна на общините, каза кметът на Сатовча Арбен Мименов:

Въпреки, че бе за целта беше променен и законът за водите, проблем се оказа друг нормативен документ – законът за общинската собственост, който не позволява  безвъзмездното придобиване на публична общинска собственост, било то и от държавата.

Затова сега се правят поредните промени, които минаха на първо четене в пленарна зала на 3 юли. Липсата на средства и административен ресурс за поддържането на общинските язовири, които в община Сатовча са 25, както и проливните дъждове това лято, създават реална опасност, алармира кметът Мименов:

"Денонощно имаме притеснения не само за язовирите. Вижда се какви непредвидими литри дъжд падат на квадратен метър, което, ако ние не сме нащрек, доколкото са нашите възможности, може да има голям проблем".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от