Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия

| обновено на 16.07.19 в 21:37
Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германката Урсула фон дер Лайен беше избрана за председател на Европейската комисия от Европейския парламент.

За нея гласуваха 383 от присъстващите 733 евродепутати, 327 бяха против, 22 се въздържаха, 1 глас беше обявен за невалиден.

Според извадка от заседанието на групата на социалистите и демократите преди вота, с която "Хоризонт" разполага, гласовете на левите евродепутати са били разпределени по следния начин - 93-ма "за", 51 "против" и 10 без позиция и очевидно са се оказали решаващи за изхода. Интересна подробност е, че 1 от петимата български евродепутати е заявил, че ще подкрепи фон дер Лайен за разлика от останалите си колеги. След вота новият председател на Европайската комисия заяви, че работата й започва от днес и още:

"Доверието, което ми давате, е доверие, което давате и на Европа - вашето доверие в силна и обединена Европа - от Изток към Запад, от Север към Юг. Доверие към Европа, която е готова да се бори за бъдещето си вместо да води до битки един срещу друг".

Новата председателка на ЕК призова държавите в ЕС да й предложат възможно най-добрите кандидати за еврокомисари.

"Европа е моята страст и чувствам, че се завръщам у дома. Винаги съм искала да се върна в европейската среда, към моите корени", сподели Фон дер Лайен, която е родена в Брюксел заради работата на баща си като директор на отдел в ЕК. Тя разказа, че баща й се е върнал в Германия с надеждата да бъде изпратен обратно в Брюксел като еврокомисар, но животът се е стекъл различно.

Фон дер Лайен уточни, че утре се връща за ден в Германия, за да се сбогува с правителството и въоръжените сили в досегашното си качество на министър на отбраната. Тя добави, че лятото ще прекара в Брюксел и Страсбург в подготовка на работната си програма.

По нейните думи последните две седмици са били най-натоварените в политическия й живот и добави, че не се е надявала събитията да завършат така успешно.

"Спечелването на мнозинство беше много трудно. Днес най-важният въпрос беше речта ми да отразява моите убеждения и да намира решение на разделенията Изток-Запад и Север-Юг. Трябва да се обединим по важните въпроси, това е моята цел", заяви Фон дер Лайен.

Тази вечер ЕП съобщи, че изслушванията на предложените за еврокомисари ще бъдат вероятно от 30 септември до 8 октомври. Целият състав на ЕК се предвижда да бъде гласуван от евродепутатите между 21 и 24 октомври. Новата ЕК започва работа на 1 ноември.

По-рано Урсула фон дер Лайен представи приоритетите си в пленарна зала. Тя се обяви твърдо в полза на Истанбулската конвенция, повтори тезата си за минимална работна заплата в рамките на ЕС, застана зад идеята за справедливо данъчно облагане, в т. ч. и на големите дигитални корпорации и обеща, че ще представи първия европейски закон за климата, чиято цел ще бъде постигане на въглероден неутралитет до 2050 година. 

Урсула фон дер Лайен (60 г.) е министър с различни ресори в правителствата на Ангела Меркел от 2005 г., а в миналото е била спрягана за наследник на канцлерката, както и за генерален секретар на НАТО. През 2013 г. е назначена за министър на отбраната на Германия, а от 2010 г. е заместник-председател на управляващия Християндемократичен съюз (ХДС).

Родена е през 1958 г. в Иксел, квартал на Брюксел, и живее там до 13-годишна възраст. Баща ѝ Ернст Албрехт е един от първите еврочиновници от създаването на Европейската комисия през 1958 г. Бил е шеф на кабинета на еврокомисаря за конкуренцията Ханс фон дер Грьобен, а след това и шеф на генерална дирекция „Конкуренция“ от 1967 до 1970 г. Тя е завършила Европейското училище в белгийската столица.

През 1986 г. Урсула се омъжва за лекаря Хайко фон дер Лайен, като през следващите 12 години на двойката се раждат 7 деца.

Освен немски и френски Урсула фон дер Лайен говори отличен английски – живяла е общо 5 г. във Великобритания и САЩ. През 1978 г. семейството ѝ научава, че Фракция Червена армия иска да я отвлече, за да поиска откуп, и бяга в Лондон, където Урсула живее тайно под името Роуз Ледсън.

През 1987 г. завършва Медицинското училище в Хановер.

През 1990 г. става член на ХДС, а през 2003 г. вече е министър на социалната политика на провинция Долна Саксония.

По процедура веднага след избирането на председател на Европейската комисия започва обсъждане на кандидатурите за европейски комисари.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна