Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатът за премиер Борис Джонсън планира да разпусне британския парламент около датата за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борис Джонсън може да изпрати депутатите по домовете им за две седмици през октомври, като разпусне парламента, така че те да не са в състояние да спрат Брекзит без сделка непосредствено преди 31 октомври. Кандидатът за британски премиер твърдо смята, че Великобритания трябва да излезе от ЕС на тази дата със или  без сделка.

Добре запознати с плановете в лагера на Борис Джонсън са потвърдили пред "Скай нюз", че се предвижда речта на кралицата, с която се поставя началото на новата парламентарна година, да бъде в началото на ноември. По традиция парламентът се разпуска за една или две седмици преди речта на кралицата, което в този случай ще означава, че на практика депутатите няма да са на работа около определената дата за напускане на ЕС на 31 октомври. Депутати от Консервативната партия, които са загрижени от този сценарий, вече разработват техни планове как да бъде осуетено разпускането на парламента.

На 23 юли ще стане ясно името на новия лидер и премиер на страната, като се очаква това да бъде Борис Джонсън, който е по-популярен сред партийните членове от Джеръми Хънт. Новият премиер ще встъпи в длъжност на следващия ден, а най-вероятно на 26 юли депутатите ще излязат в лятна ваканция.

Междувременно британският паунд се срина след като и двамата претенденти се заканиха да се откажат от ключови части в сделката на Тереза Мей, включително „предпазния механизъм“ за ирландската граница, което засилва риска от Брекзит без сделка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!