Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откриха изложба на Николай Пенков в Сърбия

Снимка: Община Монтана

Самостоятелна изложба на художникът от Монтана Николай Пенков бе открита в културния дом на град Власотинце, Сърбия. Художникът представи близо 50 платна-пейзажи, портрети, фигурални композиции, съобщи Нели Василева експерт в отдел "Култура" в Община Монтана:

"Сръбският художник Никола Живкович изтъкна богатството на колорита и на образи в живописните платна на автора. Той подчерта, че етноелементите са претворени по модернистичен начин и макар, че доминират те са своеобразен декор, колоритна среда за образите към отделните композиции. Според преценката на Живкович именно изобилието на тези детайли прави произведенията на Николай Пенков уникални, атрактивни и стойностни. Още при откриване на изложбата 3 от картините намериха своите собственици и много показателно за високата оценка на познавачите е факта, че една от тях бе закупена от художник, а другите 2 картини ги закупи директора на библиотеката в  Власотинце. А иначе увертюра към изложбата бяха изпълнения на певческа група "Пъстренец джуниър" към младежкия дом на Монтана. Участваха и танцов ансамбъл "Младост" също от Монтана, както и танцов състав "Радост" от Враца и вокалната група "Песенна дъга" от Брезник."

С изложбата във Власотинце започнаха културните празници "Лято във Власотинце" 2019 г.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от