Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Бойков е задържан за хакерската атака срещу НАП

Борисов: Такива хора ни трябват в службите

| обновено на 17.07.19 в 16:57
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Има задържан за хакерската атака срещу сървърите на Националната агенция за приходите. Арестуваният е 20-годишен, работи в софийска компания за киберсигурност, съобщи за БНР Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

Кристиян Бойков е младежът, обвинен за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите. Заподозреният е с повдигнато обвинение в компютърно престъпление. Той е от Пловдив, задържан е за 72 часа, съобщи Софийската градска прокуратура. Кристиян, който е задържан вчера следобед, не е осъждан или криминално проявен. При обиските на младежа са намерени голямо количество компютри и сървъри. Извършва се анализ на данните в тях. Най-късно в петък ще стане ясно дали градската прокуратура ще иска постоянен арест за Кристиян.

Преди две години, докато бил ученик в елитна пловдивската гимназия, Кристиян е пробил показно сайта на Министерството на образуванието, за което репортаж излъчиха от „Господари на ефира“.

Разследващите са стигнали до него по един от файловете, изпратени до медиите. В него е имало данни, идентифициращи  конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение.

В резултат на оперативно-издирвателни и компютърно-разузнавателни действия е установено, че потребителското име се ползва от младежа. Той е задържан на работното си място в София, но доказателства разследващите са открили и на адресите му тук и в  Пловдив.

Иззети са компютърни конфигурации, харддискове, флаш памет и 2  мобилни телефона. Назначени са технически и компютърни експертизи и се разпитват свидетели.

48 часа след като с имейли до определени медии Бойков съобщи, че разполага с личните данни на близо 5 млн. български и чужди граждани, именно по имейл разследващите стигат до него – по уникалното му потребителско име.

Няколко часа по-късно той е задържан на работното си място в софийския офис на международна компания за кибер-сигурност. Там той работи именно по установяване на уязвими системи. При претърсванията на работното му място, в жилището му в Пловдив и в София са открити следи за неговата съпричастност към пробива в НАП.

Обвинението му е по текст от Наказателния кодекс, свързан с неправомерно придобиване и разпространяване на компютърни данни, тъй като става дума за атака срещу информационната система, която е част от критичната инфраструктура. Предвиденото наказание е затвор от пет до осем години и глоба до 10 хил. лева. 

До момента адвокатите на заподозрения за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков не са получили от службите никакви доказателства срещу него. Това съобщиха защитниците на младият мъж - Любен Казанджиев и Георги Стефанов. Те допълниха, че Кристиян има необходимите умения да заличава следите си и ако е извършил подобна кибератака, службите е нямало как да стигнат до него. 

Адвокат Георги Стефанов коментира:

"Даже няма точен период, в който да е извършвано това престъпление, тоест те не знаят кога е извършвано това престъпление, още по-малко пък да знаят кой го е извършил. В този момент съобразявайки текста, диспозитива на постановлението за привличане, според мен няма абсолютно никакви доказателства, защото ако имаше, нещата щяха да бъдат различни вътре в самия текст. Не са ГДБОП тези, които ще открият данни за това нещо, защото той по-скоро вдига тяхната квалификация и води курсове за такива неща, отколкото те да го научат на нещо ново, така че това е невъзможно".

Според другия адвокат на младежа - Георги Стефанов, Кристиян Бойков има необходимите умения да прикрива следите си в Интернет и ако е извършил хакерска атака, службите няма как да го засекат.

От фирмата, в която работи Кристиян обясниха, че самият той е бил изненадан от идването вчера на антимафиотите и от подозренията към него.

Пред „Хоризонт“ Явор Колев уточни, че в резултат на активна работа е достигнато до определена информация и вчера следобед лицето е било задържано: „Бяха иззети множество компютърни устройства, чийто експертиза продължава в момента. Тя е съвсем първоначална, тъй като всичко е криптирано, но се съдържат данни, сочещи неговата съпричастност към извършването на това деяние“.

„На този етап не можем да говорим с абсолютна точност (за евентуални съучастници - б.р.), тъй като разследването е в съвсем начална фаза и предстои много работа, така че ще се изясни цялостната картина“, поясни Явор Колев в предаването „Преди всички“.

Той допълни, че фирмата, в която работи заподозреният, няма никакво отношение към предполагаемото престъпление. Той извършвал тестове на компютърни системи и мрежи за уязвимост: "Но при него има едно размиване между т.нар. бяло и черно хакерство".

„Работи се по всички версии, нищо не е отпаднало“, каза още началникът на отдел „Киберпрестъпност“.

Премиерът Бойко Борисов междувременно поиска младежи като задържания хакер да бъдат привлечени да работят за службите. В коментар по темата Борисов определи 20-годишния младеж като уникален.

Борисов благодари на МВР и ГДБОП за добрата работа по залавянето на младежа, който е задържан и се предполага, че е съпричастен към кибератаката над сървърите на НАП. За момчето каза: „Просто уникални мозъци имаме и много е важно да намерим начин за такива, Горанов, да има възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват службите, а и ние самите, за да не ни нанасят такива щети, и след това да им се повдигат обвинения, а да ги привлечем да работят в полза на държавата, такива вълшебници“.

Борисов отбеляза още, че България не е единствената страна, в която се случват кибератаки.

„Не случайно и в Германия хакнаха, и в Щатите, защото това е един вид, показваш, че уменията ти са надраснали това, което киберзащитите имат“, подчерта премиерът.

Компанията, в която работи обвинения за източване на данни от Националната агенция за приходите Кристиян Бойков, излезе със становище по случая. В него се съобщава, че той работи там от 2017 г. като експерт по киберсигурност. „Като част от компанията, Кристиян винаги се е отнасял с етичност, професионалност и лоялност, както към работните си ангажименти, в това число и към нашите клиенти, така и към целия екип“, допълват от компанията. Самата тя е основана през 2014 г. в Ню Порт Бийч, Калифорния. Работи със средни и големи бизнеси от разнородни индустрии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени