Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия беше одобрена от Европейския парламент, макар и с малко мнозинство, подчертава „Фигаро“.

Победата ѝ обаче е безславна, допълва „Либерасион“. Наистина, тя ще стане първата жена, избирана на този пост от 1958 г., но победата ѝ с 383 гласа е далеч от 422-та гласа, които получи Жан-Клод Юнкер през 2014 година.

Урсула фон дер Лайен поема поста в момент, когато ЕС е обхванат от вътрешни разделения, подхранвани от възхода на национализма. В същото време блокът се бори за влияние с Русия, Китай, Съедините щати, Иран и други страни, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Решението на турския президент Реджеп Ердоган да закупи ракетни системи С-400 от Русия, е много сериозно предизвикателство за Запада, пише „Уолстрийт джърнъл“. Стремежът на Ердоган да започне да добива природен газ във водите на Кипър също се превърна в ябълка на раздора между Турция и нейните дългогодишни партньори, а сега Европейският съюз търси начини да спре финансирането на Турция. Анкара ще бъде лишена от възможността да използва заветните изтребители Ф-35, за които тя вече е направила сериозни плащания.

Русия се отнася отрицателно към решението на Европейския съюз да въведе санкции срещу Турция заради изострянето на ситуацията в Средиземноморието. Това съобщи пред руското издание „Известия“ заместник-министърът на външните работи на Руската Федерация Александър Грушко, като подчерта, че такива действия само задълбочават конфликта в региона. Това не означава, че руската страна подкрепя действията на Турция, която изпрати в изключителната икономическа зона на Кипър свои сондажни кораби за бъдещ добив на природен газ. В Анкара са уверени, че ограниченията ще повлияят не толкова на икономическото положение на републиката, колкото на политическите отношения между Брюксел и Анкара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна