Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цанко Цанков прави опит за рекордно преплуване на Бургаския залив

Финалът и времето ще бъдат отчетени на Маслен нос, а посрещането ще бъде на плажа на курортен комплекс Перла

| обновено на 17.07.19 в 12:00
Цанко Цанков
Снимка: http://nabrega.bg

Днес плувецът Цанко Цанков прие предизвикателството първи в историята да преплува Бургаския залив. 31-годишният мъж прави опит за първи рекорд по преплуването на залива - най-дългото плуване в историята на Черно море. 

Дистанцията от нос Емине до Маслен нос е точно 44 километра и 702 метра, като до момента няма регистрирано плуване на такова разстояние от държавите, които имат граница на Черно море. 

„Става въпрос за първото историческо преплуване на акваторията на най-големия български залив - от нос Емине до Маслен нос. Разстоянието по права линия е 44 702 метра. Това е нещо, което никога не е правено в историята на българското плуване“, каза Цанков пред БНР.

Дистанцията е с 11 км по-дълга от преплуването на Ламанша. Финалът и времето ще бъдат отчетени на Маслен нос, а посрещането ще бъде на плажа на курортен комплекс Перла. „И се очаква да бъде може би около 18.30“, посочи той.

Съорганизатор на събитието е Община Бургас заедно със спортен клуб Бургас.

За зареждането с течности по време на плувния маратон е предвидено на всеки 15-20 минути да се дава специална изотонична напитка с вкус на портокал, която обезпечава енергийните нужди на организма от въглехидрати и електролити, за да се избегне дехидратация. „Самото подаване на напитките става през специален удължител, със стик, на края на който има поставка за чаша. Става буквално за няколко секунди – завъртам се по гръб, изпивам съдържанието на чашата и продължавам да плувам, за да не губим време и скорост“, поясни плувецът.

През това време помощник-треньорите и треньорът ще дават на маратонеца указания за разстоянието, времето, теченията и поддържаната скорост.

Тъй като постиженията му са предимно в басейн, за плуването в открити води Цанко Цанков е получил съвети от Петър Стойчев. 

Началникът на отдел „Спасителни средства в Черно море“ Станислав Станков обясни, че за да бъде обезопасено трасето, всички кораби ще бъдат отклонявани.

Още за инициативата слушайте в звуковия файл.            
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от