Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капка Тодорова:

Урсула фон дер Лайен - политически неслаб играч

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Подготвяната от Ангела Меркел за нейна наследничка като кандидат за канцлер Анегрет Крамп-Каренбауер ще е новият военен министър на Германия. Предполага се, че това се прави, за да може тя да утвърди авторитета си, защото досега е само лидер на партия, а като министър с голям апарат зад себе си ще има и много повече възможност за влияние на политиката на федерално ниво“. Така коментира рокадите в правителството на Германия кореспондентът на в. „24 часа“ там Капка Тодорова. 

Тодорова допълни, че Социалдемократите и Зелените в страната са изразили несъгласие и с номинацията на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради пренебрегването на принципа на шпитценкандидатите, но подчерта:

„Урсула фон дер Лайен не е само министър с проблемно министерство зад гърба си. Да, тя беше министър на отбраната на Германия. На този пост името ѝ беше забъркано в няколко скандала на военното министерство - за твърде скъпи консултантски договори на фирми, които са консултирали министерството. Но пак трябва да отбележим и че тя е първият министър от много мандати насам, който успя не само да изкара цял мандат, а дори да започне втори. Последните трима или четирима военни министри успяваха да изкарат най-много година или две на този пост, пак заради различни афери“.

Политически Урсула фон дер Лайен „не е слаб играч“, обобщи Тодорова в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

Канцлерът Меркел посреща днес своя 65-и рожден ден. Няма очаквания обаче днешният ден да бъде честван като нещо повече от личен празник, подчерта Тодорова, която е убедена, че Меркел ще изкара докрай мандата си като канцлер въпреки здравословните проблеми:

„След като самата Меркел казва, че тя може да се справи с работата си и това не е болест или проблем, който е толкова сериозен, че да трябва да бъде споделен с обществото, значи това е така. Единствените хора, които могат да знаят какво се случва, са тя и нейният личен лекар. Няма причина да не ѝ вярваме, че е в състояние да работи. Вижда се всъщност, че тя е в състояние да работи точно по този начин, по който е работила досега. Не смятам, че Меркел ще напусне по-рано, ако няма някаква извънредна ситуация. Това е обещанието, което тя даде. Меркел многократно е казвала, че започва един мандат с идеята да го изкара докрай. Тя влезе (в четвъртия си мандат бел. ред.) с намерение миграционната криза от 2015 г. да остане в историята, което почти успя да направи. Не смятам, че ако няма някакви извънредни събития, тя ще се отклони от този план“.

Интервюто с Капка Тодорова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна