Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Трябва да се извърви "дълъг път" с Китай за постигане на търговска сделка

Американският президент отново залаши с въвеждането на високи мита за китайски внос за 325 млрд. долара

Доналд Тръмп, президент на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на заседание на кабинета във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има да се извърви "дълъг път " с Китай, за да се стигне до търговско споразумение.

Той отново заплаши, че ако поиска, може да  наложи допълнителни митнически тарифи върху вноса на китайски стоки за 325 млрд. долара.

Доналд Тръмп също така настоя, че неговата политика на налагането на търговски бариери има "само положително въздействие" върху икономиката на САЩ.

Американският президент изрази и предпазливост по отношение на обещанието на Пекин да купува повече американска селскостопанска продукция. "Ще видим дали те ще го направят", отбеляза той, като в същото време отново обвини азиатския икономически гигант и еврозоната за "помпане на пари в техните финансови системи".

Тръмп разкри, че той очаква и предприемане на "някакви действия" от неуточнена немска автомобилна компания.

Коментирайки паричната политика на Федералния резерв, президентът на САЩ заяви, че понижаването на лихвените проценти ще стимулира фондовия пазар още повече спрямо неговите последни рекордни нива.

Заплахите за евентуално налагане на допълнителни мита върху китайския внос за 325 млрд. долара провокираха ново, макар и като цяло сдържано напрежение на глобалните капиталови пазари, което се отрази снощи негативно на Уолстрийт, последвано от предпазливи понижения на азиатските и европейските фондови борси по време на търговията в сряда.

Снощни индексът DJIA приключи с понижение от 0,09%, след като по-рано през деня удари нов рекорден връх от 27 398,68 пункта, докато индексите S&P500 и Nasdaq Composite се понижиха съответно с 0,34% и с 0,43%.

По-рано днес азиатските борси също се оцветиха в червено като японският индекс Nikkei се понижи с 0,31%, китайският  Shanghai Composite - с 0,2%, индексът Hang Seng - с 0,09%, а южнокорейският Kospi - с 0,91%.

Европейските пазари на акции също се търгуват в сряда със слаби понижения в резултат на коментарите на Тръмп и смесени корпоративни финансови отчети за второто тримесечие.

Немският индекс DAX 30 се понижава с 0,03%, френският CAC40 - с 0,08%, британският FTSE100 - с 0,13%, а испанският IBEX -35 - с 0,35%. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 обаче нараства слабо с 0,05%, след като стартира търговията със спад от 0,7%, докато италианският MIB се търгува около вчерашното ниво на затваряне.

Под най-силен натиск от продажби се намира европейския банков сектор, който се понижава с около 0,8% най-вече в резултат на спад на акциите на шведските банки, тъй като банката Svenska Handelsbanken представи слаби финансови резултати за последното тримесечие, което причини спад на нейните акции с над 4%.

Европейският технологичен сектор обаче нараства с 0,6% благодарение на скок на акциите на ASML с близо 5% след по-силен от очакваното отчет за второто тримесечие, а акциите на Ericsson поскъпват с 1,36%, след като технологичната компания обяви, че е на път да изпълни заложените финансови цели за 2020-а година, визирайки резултатите си за второто тримесечие, които бяха в рамките на прогнозите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени