Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

3
Снимка: БГНЕС

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни четириноги, които ги извеждат навън без намордник. Това решиха депутатите с промените на първо четене в Закона. Неразбрани или недомислени, промените разбуниха отново общественото мнение. Кое куче е агресивно и кога хапе? Въпросът за намордника нажежи парламентарните и обществените страсти. Странно, сякаш се пишат и правят закони, а след това се дебатират яростно, без законотворците да са наясно с отглеждането на домашен любимец- макар, че едва ли вече има семейство без такъв. Какви са реалните грижи на стопаните с животни при градски условия и само намордникът и каишката ли са проблемите им? Законодателната инициатива за по-строг контрол върху стопаните на четириноги бе подета от група народни представители от ГЕРБ, а повод за нея станаха зачестилите инциденти с нападения от пуснати на свобода кучета, които понякога завършват фатално. Свидетели сме на зловещи инциденти с нахапани хора, деца, но от къде идва проблемът? Кучето е огледало на стопанина си. Ако умишлено се приучава животното да е зло, то ще стане такова. Да отглеждаш животно е много повече от задължение. И в сега действащите разпоредби има ясни текстове за намордниците. И големият въпрос е защо това не се спазва? На видинска улица срещнах собственик на куче, порода "лабрадор", който излизаше на разходка със своя домашен любимец:

"От 10 години кучето е при мен и няма никакви проблеми. Да, трябва да има намордници за кучето, които са агресивни."- коментира той. Според него това не може да бъде правилно отношение към кучето. То може да е 50 килограма и пак да не е агресивно, при положение, че е възпитавано, както трябва. А колкото и да се увеличи глобата за безотговорните стопани, нищо няма да се промени, ако няма кой да ги глоби.

Потърсихме за коментар по темата Александър Георгиев, специалист по обучение и рехабилитация на кучета. Той е и основател и собственик на академия за обучение на кучета в столицата:

"Промените ще станат известни в края на месеца, когато е и второто четене на закона. Предвижда се глоба, ако стопанинът на кучето не е в състояние да овладее животното си и то причини щета на трети човек или животно. Това нещо ще бъде като наказание за човека, който не е овладял кучето си ... Възпитанието на кучето започва от момента, в който го вземем и първите седмици са изключително важни."- обясни Александър Георгиев.

Видинчани са категорични, че трябва да има обособени места за разходка на домашни кучета:

"Над 5 килограма трябва задължително да има намордник ... Да си ги гледат, но по- стриктно. Домашните да са в къщи и вързани ... Не искам като се разхождам в този град, особено, когато съм с внучетата да ме притесняват кучета. тези, които си ги водят нека да има специално място, където да си ги разхождат. Нагледахме се на прекалено много случаи на набедени и нахапани хора. Аз искам да съм спокойна."- това споделиха в анкетата по темата видинчани.

Пламен ТодоровПарк "Владикина бахча" е често предпочитано място за разходка на домашни любимци. Живеещите в региона стопани, от години разхождат своите питомци в този район на града. Разговаряхме с Пламен Тодоров от Лом, който от години живее във Видин и е собственик на куче:

"Кучета, които са агресивни и са доказали агресията си трябва да имат намордник. Да обърне внимание кмета на комарите, които в тия горещини изядоха децата. В тая държава нищо не ме учудва- дали ще бъде приет на първо четене или на второ или на трето, нямам поглед върху тия неща, но това е грозна работа."- коментира Пламен Тодоров.

Потърсихме мнение и от ветеринарен специалист- разговаряхме с Теа Иванова, родом от Видин, която тази година завършва "ветеринарна медицина" в Тракийския университет в Стара Загора:

"Има случаи, при които дори намордникът не може да спаси ситуацията. Трябва стопаните да бъдат много отговорни към кучетата си ... Според мен наистина Законът трябва да бъде приет, но обмислен по-обстойно и действително на детските площадки кучета да нямат място."- поясни Теа Иванова.

В крайна сметка предстои да разберем ще станем ли свидетели на забраната за свободното пускане на кучета и как и кой ще се събира глобите? Защото заедно с дилемата за намордника и каишката трябва и да се следи за спазването на закона. Роди се идеята полицаите да го правят. Има логика, но зоополицията едва ли ще ходи по площадки и градинки, за да събира глобите, преценявайки степента на агресивност на всеки един домашен любимец. Нека не забравяме и за онези, които мъчат животните, влачейки ги с колите си и пускайки клипове в социалните мрежи. Отново уж законът пази животните от такива хора, но не на практика съвсем не е така.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от
euro

Води ли се кампания срещу еврото

публикувано на 23.02.20 в 10:02