Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията "Амазон" е изправена пред антитръстовата проверка от ЕС относно използването на търговски данни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Амазон" (Amazon), най-големият онлайн търговец на дребно в света, може да се окаже изправен в рамките на следващите няколко дни пред антимонополно разследване на Европейската комисия относно използването на търговски данни, заяви в сряда източник на Ройтерс, запознат с въпроса.

От миналия септември насам ЕК търси обратна връзка от търговци на дребно и производители във връзка с нелоялни бизнес практиките на "Амазон", които са довели до фалит на някои от тях.

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че става въпроса за американската компания, която хоства на своя сайт различни търговци и в същото време се конкурира със същите търговци на дребно, като използва техните данни, за да реализира собствените си продажби.

Търговците се оплакват от вреда, причинена от копия на техни продуктите от страна на "Амазон".

Електронното издание "Политико" (Politico) беше първото, което съобщи през миналата седмица за течащото разследване  на ЕК.

Комисията се мъчи да дефинира пазара, на който оперира "Амазон", за да определи къде точно може да бъде нанесена конкурентна вреда, твърдят други източници на Ройтерс. Те допълниха, че въпросът е дали да се гледа на "Амазон" в контекста на  общия пазар на дребно или само в собствената пазарна ниша на компанията.

От антимонополната комисия на ЕС, която може да наложи на разследваните дружества глоба, равняващата се на до 10% от световния им оборот, все още не бяха открити за коментар, посочва Ройтерс.

Това не би било първото разследване на "Амазон" от страна на Европейската комисия. Преди две години на компанията беше наредено да изплати на Люксембург данъци за около 250 милиона евро заради незаконни данъчни облекчения. През същата година най-големият онлайн търговец на дребно в света се съгласи и с европейския регулатор относно дистрибуторските си сделки с издателите на електронни книги в Европа.

Информацията за ново антимонополно дело срещи "Амазон" е факт, след като по-рано днес стана ясно, че компанията е постигнала  споразумение с антитръстовия орган на Германия за преразглеждане на условията за обслужване на търговци от трети страни, които се оплакаха от несправедливо отношение при продажбите чрез най-големия онлайн търговец в света.

Германската федерална служба, разследваща картели, заяви в сряда, че отпада 7-месечното ѝ разследване, след като "Амазон" се съгласи да измени споразуменията си за бизнес услуги, което се отнася за търговците, използващи нейната онлайн платформа за продажби.

Междувременно от компанията "Амазон" заявиха, че ще "си сътрудничат изцяло" с Европейската комисия, която обяви по-рано днес, че стартира антитръстова проверка на световни лидер в областта на електронната търговия.

В изявлението си "Амазон" добави, че ще "продължава да работи усилено, за да подкрепя бизнеса от всякакъв мащаб и да му помага да бележи растеж".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени