Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караниколов: Не сме се отказали от завода на „Фолксваген“

Емил Караниколов
Снимка: БГНЕС

Българското правителство не се е отказало да привлече инвестицията на германски автомобилен концерн у нас. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов след среща на правителството с представителите на автомобилния клъстер в България:

„Един наистина много динамичен конкурс, в който ние участвахме, процедура, и все още участваме. България се представи изключително добре. Още не е приключила процедурата. Няма окончателно решение и българското правителство не се е отказало от това този стратегически инвеститор да дойде в България“.

Страната ни продължава да преговаря с германския концерн и в следващите месеци, каза и бившият президент Росен Плевнелиев, който е член на Управителния съвет на автомобилния клъстер.

„Има две алтернативи за тях - едната е Турция, другата е България. Всяка една от държавите до последно ще използва своите възможности, за да наклони в една или друга полза решението. Всеки стратегически инвеститор от класата на „Фолксваген“ никога няма да се остави да бъде зависим единствено и само от една държава и една локация, която едва ли не след месеци наред преговори да се провали. Ние наблюдаваме с тревога какво се случва в Турция от гледна точка на правата на гражданите, от гледна точка на потенциални санкции от страна на Съединените щати, Европейския съюз. Същевременно ние играем честно“, коментира Плевнелиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!