Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимир Косев, директор на Ботаническата градина в Балчик

За кактусите през зимата, белите скали и гръцкия полъх от миналото

Снимка: Иван Русланов

„Цяла България се е юрнала в Гърция, а като се замислите нашето цяло Черноморие – от север на юг, все са били гръцки колонии преди 2 хиляди години.“ Това каза директорът на Ботаническата градина в Балчик Красимир Косев пред БНР. 

„Обичам Балчик, град с невероятна енергия. Това касае цяла черноморска Добруджа. Сега си представям цъфналите слънчогледи, шофирам и изобщо напрежението изчезва. Уникално място, уникална природа, уникално излъчване. Неслучайно Страбон още го споменава“, сподели той в специално издание на предаването "Нощен хоризонт" от морския град. 

„Някои си мислят, че ние работим само когато цъфтят цветята, а всъщност това е целогодишен процес, свързан с много трудности. Изисква квалификация. Изисква хора, които трябва да имат умения или хора, които да искат да се учат, а това напоследък става все по-трудно“, подчерта Косев.

Как се гледат кактуси през зимата? Със свито сърце, отвръща той. „Защото има един период, не е много дълъг – една, две седмици, някой път и повече – температурите падат до минус 20 градуса и това очарователно място, на което сега всички му се радват, изпада в доста тежки ситуации. Трябва да се осигури гориво. Има едни хубави добруджански ледени сухи ветрове, които правят достъпа до Ботаническата градина невъзможен.“

Предлагаме три различни визии на градината през годината, които са образци на градинското парково изкуство и ландшафтната архитектурна наука, изтъкна директорът на Ботаническата градина. „Пролетно зацветяване – един аспект, лятно зацветяване и след това следващото пролетно зацветяване, което се осъществява през есента.“

Красимир Косев нарича Балчик „българския Монте Карло“. Смята, че градът се е развил и модернизирал, но същевременно е запазил „това очарование на белите скали, сарматските варовици и евразийските степи“.

Не гледа на Културния институт Двореца като на конкуренция, защото по думите му „държавата е решила нещата в юридическо и фактическо отношение“. „Ние се занимаваме с коренно различни неща. Въпросът е кой как го прави“, допълни директорът на Ботаническата градина.

Навсякъде по света има такива места, където има две каси, аргументира се Красимир Косев. „Тук не е въпросът в наличието на двете каси, а как оперират тези каси. Университетът е направил всичко възможно този въпрос да се реши. За съжаление нямаме отговор от ответната страна.“

Красимир Косев съобщи, че започват работа по съвместен проект с образователна институция, който ще бъде насочен към хора с увреждания. „За които ние имаме специални програми, специален участък примерно за хора, незрящи, с етикети на брайлова азбука, растения, които те да могат да пипнат и в това е приложен опитът на Ботаническата градина в Инсбрук.“

В края на юли ще бъде отбелязана годишнина от създаването на Ботаническата градина в Балчик.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от