Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Консорциумът "Соф Кънект" е избран за концесионер на летище София

2
Снимка: Луиза Лазарова, БНР

Консорциумът "Соф Кънект", което е оператор на летище Мюнхен, е избран за концесионер на летище София, съобщи транспортният министър Росен Желязков.

Френско-германският консорциум е класиран на първо място с 86,12 точки. На второ място е класиран консорциум "Еърпортс Де Пари" – 80,31 т, трети е "Фрапорт България“ ЕАД – 80,19 точки, четвърти - Консорциум "Витоша"- 78,42 т., а пети - "ССБ София Еърпорт ДжейВи".

Консорциумът "Соф Кънект" с водещ партньор парижкия фонд "Маеридиам Ийстънр Юръп Инвестмънтс САС" и с участието на оператора на летище "Флугхафе Мюнхен" предложи годишно концесионно възнаграждение от 24,54 млн. евро, или с 32% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година.

По-висока цена при отварянето на офертите в началото на май беше направена от два от останалите участници в надпреварата за летище София - "Еърпортс Де Пари" ЕС ЕЙ, който предложи 32,824 млн. евро годишно и консорциумът „ССБ София Еърпорт ДжейВи“, който пък предложи 26,05 млн. евро.

"Важно уточнение е, че и петте оферти са изключително добри. Който и да беше определен, летище София ще има изключителна перспектива в своето развитие през следващите години", смята г-н Желязков.

Всички кандидати са уведомени за взетото решение и е им предоставен протокол от работата на комисията за провеждането на процедурата. Договорът може да бъде сключен след 15-дневен срок, считано от днес. Обжалване пред КЗК може да стане в 10-дневен срок от обявяването на решението.

"Този спор ще се развие пред КЗК и след това ще продължи във Върховен административен съд. Решението на съда ще бъде окончателно в рамките на един месец от постъпването на решението на КЗК", разясни транспортният министър в случай, че някой от кандидатите обжалва. Според Желязков дори да има оспорване, крайното решение ще се вземе в кратки и обозрими срокове.

Конкурсът с офертите за концесията на летище София беше отворен в началото на май. За първи път конкурсът беше направен по новия Закон за концесиите. Самата процедура е максимално защитена от гледна точка на злоупотреби с документацията.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от

В Ямбол започва "Кукерландия"

публикувано на 27.02.20 в 18:42