Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половин година след пожара читалището в Скребатно все още е в развалини

Заради неясноти в разследването възстановяването на сградата е блокирано

Изгорялата на 9 януари сграда на Читалището в село Скребатно
Снимка: Кети Тренчева

На 9 януари изгоря сградата на читалището в гоцеделчевското село Скребатно. Следствието е предложило прекратяване на досъдебното производство, но от прокуратурата са поискала разследването да продължи.

Хората в Скребатно не са забравили ужаса от огнените пламъци, които погълнаха 100-годишната сграда, символ на селото, както и тревожния звън на камбаната, която часове не спря да бие. 

Дни след пожара всички жители се включиха в инициативен комитет и беше дадено началото на мащабна дарителска кампания. Над 12 хиляди книги, дошли от цялата страна, попълниха изпепеления библиотечен фонд. Продължават да се събират и парични средства за изграждане на ново читалище, от което са останали табелата и логото, напомнящо за мускетарските времена - "Един за всички, всички за един".

Сградата на музея в Скребатно, където в момента се помещават читалището и кметството

В Скребатно зрее недоволство от това, че няма никакви стъпки за възстановяване на читалището. В 100-годишната изгоряла сграда се помещаваха още кметството на селото, както и два частни търговски обекта - магазин за храни и ресторант, които са собственост на семейството на кмета Даниела Пидева. 

Една от версиите, по които се работеше е, че огънят е тръгнал от незагасена печка точно в един от тези търговски обекти. Другата е, че пожарът е причинен от електрическа печка, с която се е отоплявала залата на читалището. Имаше и хипотеза за късо съединение в старата електрическа инсталация.

До този момент институциите нямат категорично становище. И точно това според кмета на община Гърмен Минка Капитанова това е пречка да започне реалното възстановяване на сградата. Имаше и един правен проблем, свързан с факта, че земята под сградата е публична общинска собственост, което поставяше въпроса как ще бъдат изградени частните търговски обекти, които също изгоряха и дали ще е морално възстановяването им в общ проект с общината, ако се окаже, че от тях е тръгнал пожарът.

"Все още сме в задънена улица. На едно от заседанията на общинския съвет се взе решение собствениците на двата търговски обекта, които са в нашето УПИ, което е УПИ на кметството и на читалището, да си възстановят техните магазин и ресторант във вида, в който са били върху част от терена. Теренът е публична общинска собственост, но към момента имаме друга пречка, тъй като вие знаете, че там възникна пожар. В момента текат следствени действия и все още нямаме окончателен доклад дали има някой вина или няма вина. Докато не приключат тези действия, ние не можем да предприемем никакви мерки", обясни Минка Капитанова.

Общината има готовност да започне възстановяването на сградата на читалището: "Аз отново поради големия обществен интерес съм изпратила писмо до районното управление в Гоце Делчев, да питам докъде е стигнало това следствие, за да знаем какво да правим", добави Минка Капитанова.

Повече по темата слушайте в звуковия файл.

Снимки: Кети Тренчева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна