Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 1% от българите боледуват от хепатит С

Снимка: БГНЕС

Около 1% от българите боледуват от хепатит С, като повечето от заразените не знаят, че са болни. Данните бяха изнесени по повод Световния ден за борба с хепатита.

Миналата година у нас са лекувани над 1200 пациенти с хепатит С, а от началото на тази година - повече от 600 души.

Лечението продължава около 3 месеца и струва на държавата около 50 хил. лева на човек, съобщи д-р Елена Тотева от Здравната каса:

"В България към момента са налични и което е най-важното - достъпни за всички пациенти, всички най-съвременни лекарствени режими".

У нас от хепатит С могат да се лекуват поне по 5 хил. пациенти годишно, но до терапия стигат три пъти по-малко и това е проблем, подчерта проф. Красимир Антонов от Университетската болница "Свети Иван Рилски":

"Въпросът е, че недостатъчно откриваме пациенти. На първо място това трябва да са пациенти от рисковите групи. Тези рискови групи са първите, които трябва да бъдат обхванати".

В рисковите групи попадат наркозависими, хомосексуални лица, както и пациенти, на които е преливана кръв, а също така и затворници.

Здравното министерство разработва национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити, която ще бъде готова до края на годината. Целта е да се въведе скрининг сред рисковите групи за ранно откриване и лечение на хепатит С.

Кметството на Каблешково изпълнява предписания от здравните власти срещу разпространението на хепатит А. От две седмици в града няма регистрирани нови случаи:

Сред мерките са информационна кампания "Как да се предпазвате от жълтеница" и списък с желаещите да бъдат ваксинирани, обясни Елена Бояджиева:

"Имаме от преди два месеца 16 заболели от вирусен хепатит А. Това, което трябваше ние да направим, сме го направили. Пръскано е в ромската махала, в новозаболелите български къщи. Подготвили сме брошури, които са разнесени по магазини и обществени места. Това е, което ние можем да направим, но и хората трябва малко от себе си да дадат. Това е болест на мръсните ръце. Не може ние като институция да сме отговорни за личната хигиена на гражданите. Надявам се да е овладяно положението. Надявам се и хората да помогнат малко, защото без тяхна помощ няма как".

От 4-5 до 13-годишни са децата, настанени в бургаска болница.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна