Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Първите два самолета идват до 2023-та, ако бъде подписан договор до 31 юли

Снимка: Добромир Видев

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза днес на комисията по отбрана в парламента, че ако договорът за самолетите Ф-16 бъде подписан до 31 юли 2019 година, първите два самолета – боен и учебно-боен – ще бъдат доставени до средата на 2023-та. Четири бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023, а последните два – боен и учебно-боен – в първото тримесечие на 2024 година. 

Министърът на отбраната обяви пред депутатите, че има опция американската страна да прекрати договора по нейно усмотрение, ако прецени, че е срещу нейните интереси. България няма намерение да прекратява договора, а напротив – има намерение да купи още 8 изстребителя.

По време на заседанието стана ясно още, че трите предложения за подписване на договор изтребители важат до началото на септември 2019 година. Това на практика означава, че България трябва във възможно най-кратък срок да реши дали да плати около 2,1 млрд. лева за изтребителите. Важно е също така и колко бързо страната ни ще ратифицира този проект в парламента. 

От критиките, които Павел Шопов от "Атака" отправи, стана ясно, че България ще трябва да отговаря за подобряване на инфраструктурата. Това според него би означавало, че България трябва да плати и подобряването на състоянието на летищата.

Според БСП има известни неясноти по изпълнението – като например ракетите въздух-въздух. А за да бъде целеви самолетът, трябвало да има и ракети въздух-повърхност, които не са били планирани в тази доставка.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отговори, че допълнителни доставки ще бъдат правени и ако бъде подписан договор за още 8 изтребители. 

От БСП не се съгласиха с факта, че България трябва да плати оборудването на пистите, и обвиниха Красимир Каракачанов, че се отклонил от първоначалните параметри на договора. 

Министърът на отбраната увери, че парите за изтребителите няма да бъдат намалени, дори е възможно да останат около 20 милиона долара буфер, който в последствие можело да бъде върнат или за тази стойност да бъдат купени допълнителни системи.

Комисията по отбрана продължава. Засега знаем, че депутатите на "Воля" и на БСП не биха подкрепили ратификацията на договора за изтребителите. 

Каракачанов обобщи, че всички цени до този момент са без нужните такси и ДДС.

Репортажа на Добромир Видев за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени