Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Увеличават със 100 лева заплатите на медиците от болницата в Сливен

Д-р Васислав Петров и Аспарух Панов откриха паметната плоча на д-р Начо Планински пред входа на областната болница в Сливен
Снимка: Община Сливен

Със 100 лева ще бъдат увеличени заплатите на медицинските сестри и лекари в областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Увеличението е от 1 юли, каза директорът на болницата д-р Васислав Петров. Той съобщи, че след разговори със стачния комитет на медицинските сестри протестът им за сега се отлага.

Д-р Петров коментира, че това е възможно най-високата сума, с която могат да бъдат увеличени заплатите в болницата:

"Надяваме се, че чрез увеличението на някои от клиничните пътеки в Здравната каса ние да имаме възможност действително да получим тези пари, за да можем да дадем тези 100 лева увеличение на сестрите и на лекарите, без болницата да изпадне в неплатежоспособност".

Във връзка с идеята за създаването на няколко Здравноосигурителни каси, д-р Петров заяви, че очаква работата на болницата да се усложни:

"Бих казал, че болницата ще работи по-трудно с няколко каси просто от административна гледна точка, че ние досега се договаряме с една каса, пращаме документация и отчети на една каса, а сега би трябвало на 4 или 5 да се пращат".

Днес по повод 140 години от създаване на областната болница бе открита паметна плоча на д-р Начо Планински - един от основателите на здравеопазването в града.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от