Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според МВФ доларът е все още силно надценен с между 6% и 12%

Международният валутен фонд заяви в сряда, че въз основа на краткосрочните икономически фундаменти, американският долар е надценен с между 6% до 12%, докато стойностите на еврото, японската йена и китайския юан отразяват до голяма степен икономическите фундаменти. Според предишния аналогичен доклад на МВФ доларът беше надценен с между 8% и 16%.

Реалният ефективен валутен курс на долара нарасна през миналата година с 4% и с още 3,4% от началото на 2019-а година, компенсирайки неговия спад със 7%, регистриран през 2017-а година, се посочва в последния доклад на МВФ.

Авторите на доклада също така отбелязват, че основите фундаменти на икономиката на САЩ показват, че щатската валута е надценена с между 6% до 12%, докато в същото време еврото е подценено с между 8% до 18% в Германия (с оглед на големия излишък по текущата сметка на страната) и с 1% до 4% във Франция.

Насочвайки вниманието си към Китай, МВФ посочва, че през изминалата година излишъкът по текущата сметка се е понижил с цял процент до едва 0,4% от брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение, през 2017-а година китайският излишък по текущата сметка беше в размер на 10% от БВП.

Обменният курс на китайския юан е в съответствие с фундаменталните и "желателните политики", според резултатите от същото проучване. Въпреки че китайският юан е в общи линии в съответствие с икономическите фундаменти, моделите на МВФ показват големи различия между желаната политика, според която юанът е около 11,5% подценен, до  надценен с цели 8,5% поради несигурността по отношение на икономическите перспективи пред Пекин.

МВФ е в противоречие с американския президент Доналд Тръмп относно използването на митническите тарифи за разрешаване на търговските дисбаланси, но и неговата оценка е, че щатският долар е надценен. Това вероятно ще даде на Тръмп още по-голям мотив за честите му оплаквания, че прекалено скъпият долар затруднява износа на САЩ.

Тръмп също така се противопоставя на европейските и китайските политики, които водят до това, което той нарича изкуствено обезценяване на еврото и на други валути спрямо долара.

Базираният във Вашингтон фонд, който предупреди, че търговската война САЩ-Китай може да струва на световната икономика около 455 млрд. долара догодина, заяви, че неотдавнашните действия в областта на търговската политика натежават на световните търговски потоци, подкопават доверието и вредят на инвестициите.

"Засилването на напрежението в търговията или неконтролиран Брекзит без сделка, които биха имали по-нататъшни последици за световния растеж и за нежеланието за риск, биха могли да засегнат и други икономики, които са силно зависими от външното търсене и външното финансиране. При отсъствието на корективни политики в средносрочен план, търговските напрежения могат да се окопаят здраво и по-нататъшната дивергенция на външните позиции на акции би могла да предизвика скъпоструващи промени в ключовите икономики - длъжници, които биха могли да се прехвърлят и към останалата част от света", се предупреждава в документа на МВФ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна