Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп одобри среща на сенатор Рандъл Пол с ирански управляващи

Американския сенатор Рандъл Пол
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп одобри предложението на сенатор Рандъл Пол да служи като връзка с властите в Иран в опит да се намали напрежението между Вашингтон и Техеран, предаде в сряда изданието "Политико" (Politico).

Според слухове, Ранд Пол, който е известен с антивоенната си позиция, e предложил да се срещне с външния министър на Иран Джавад Зариф, който в момента е в Ню Йорк и присъства на Икономическия и социален съвет на ООН.

Не е известно обаче дали или когато сенаторът ще се срещне със Зариф, посочва изданието.

Междувременно ръководителят на иранската дипломация обвини САЩ в налагането на "нечовешки" ограничения върху пътуванията на ирански дипломати, живеещи към днешна дата в Ню Йорк.

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви в сряда, че последните ограничения за пътуване, наложени от САЩ върху иранските дипломати, живеещи в Ню Йорк, са "нечовешки" и със сигурност са "неприятелски".

Вашингтон постави ограничения за неговото придвижване с издадената виза, позволявайки само пътуване между централата на ООН и постоянната мисия на Иран в ООН на ъгъла на Трето авеню и 40-та улица. На Джафад Зариф също така е позволено да отиде в резиденцията на иранския посланик, която е наблизо, където да отседне. Според последните мерки, други дипломати, работещи за Иран и живеещи в Ню Йорк, са ограничени до зоната на пет мили от града.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!