Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Скатов изкачи и Гашербрум 2

Атанас Скатов
Снимка: Личен архив

Тази сутрин Атанас Скатов стъпи на Гашербрум 2 (8035 м)*, в планината Каракорум, Пакистан. Това е деветият осемхилядник за 41-годишния българин и трети за него за този сезон. На 15 май Скатов изкачи третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м), а на 12 юли - Гашербрум 1 (8080 м), три осемхилядника за малко повече от два месеца. 

През цялото време на атаката е духало вятър, но малко преди върха небето се е изчистило и на Гашербрум 2 е било слънчево.

В момента Скатов и другите участници в експедицията се скускат към Лагер 3. Целта е днес да стигнат Лагер 1 и да нощуват там.

Целта на сливналията е т.нар. Хималайска корона - отличие, което се дава на изкачилите всичките 14 осемхилядника на планетата. До момента той е бил на Манаслу, Аннапурна, Макалу, Лхотце, Еверест (два пъти - от север и от юг), Чо Ойо, Канчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2. До Хималайската корона остават Нанга Парбат, Броуд Пик, Шиша Пангма, К2 и Дхаулагири.

-----------

* Първите българи, изкачили върха, са Господин Динев и Радко Рачев - 23 юли 1992 г. На Гашербрум 2 на 22 юли 2017 г. стъпва и Боян Петров, който беше най-близо до Хималайската корона - с изкачени 10 осемхилядника, но изчезна при опита си на 11-ия, Шиша Пангма през май, 2018 г. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна