Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процедурите по концесиониране на плажовете ще се провеждат от Министерството на туризма, решиха депутатите

| обновено на 18.07.19 в 11:23
Снимка: БГНЕС

Процедурите по концесиониране на плажовете ще се провеждат от Министерството на туризма.

Това решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за концесиите.

Министърът ще организира процедурата за определяне на концесии и наеми и ще поеме контрола върху тях.  С остра реакция депутатите от НФСБ изразиха своето несъгласие.

Възлагането на концесия по Черноморието ще се доближава максимално до правилата, разписани в закона за концесиите, но съобразени със специфичните задължителни дейности по морските плажове и предоставянето на допълнителни услуги.

Депутатите от НФСБ обаче не подкрепиха текстовете. Според тях контролът ще е несериозен, а плажовете ще се подаряват на близки до властта.

Депутатът Славчо Атанасов:

"Тази вечер ви гарантирам по Черноорието ще има това, за което гласувахме, доста мутрашки банкети. Повярвайте ми, след година ние ще бъдем принудени, след провала на сезона, ние ще бъдем принудени да променяме всичко това, тази машинария, която в момента създадохме, е уродлива  машинария, защото това гарантира провал в туризма и шезлонги по 40 лева, а вече на "Каваците" по 70".

Пред депутатите министърът на туризма Николина Ангелкова увери, че промяната ще доведе до прозрачност.

"Мога да ви уверя, че както поех ангажимент след гласуването на първо четене и ще разчитам на вашата подкрепа и предложения да продължим дебата за развитието и създаването на дългосрочна специфична стратегия по отношение на българското Черноморие, за да направим летния ни туристически продукт още по-привлекателен".

В програмата на депутатите са и измененията в Закона за пътищата, с които се отлага въвеждането на тол системата.

С промените в закона за концесиите плажовете отново се прехвърлят в закона за устройство на Черноморското крайбрежие под управлението на министъра на туризма. Преминаването на морските плажове на специален режим ще ускори процедурите по отдаването им на концесия и ще улесни тяхното стопанисване и управление, се посочва в мотивите на вносителите от Министерски съвет.

Министърът на туризма Николина Ангелкова уточнява:

"На практика всички договори, които изтичат в рамките до 2020 година, те са 39, ако ние не променим сегашния ред, ще следва да се отдават при много тежки условия, което поставя под риск изцяло стопанисването на морските плажове и от там - летния туристически  продукт".

С проментие в закона за пътищата се предвижда гратисен период до 1 март догодина за въвеждането на тол системата. В този период трябва да се вземе решение от правителството, с което да се потвърди готовността за техническото опериране на системата.

С промените в закона се премахва задължението Агенция "Пътна инфраструктура" да организира разпространението на бордови устройства и директно отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа. Предвижда се тези дейности изцяло да се прехвърлят върху търговците.

 В парламента беше прочетена и декларация по случай 182-рата годишнина от рождението на Апостола.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна