Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Борисов е настоял изтребителите Ф-16 да бъдат платени веднага

Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов е настоял изтребителите Ф-16 да бъдат платени веднага. Това обяви самият той пред българските посланици и представители в чужбина.

Заради сделката за военните самолети се налага актуализация на бюджета и увеличаването на касовия дефицит до 2,4 млрд. лева.

"Ние на авиация бойна се водим, но всичко ново до този момент, което сме придобили, е годно само да натовариш щаба и да избягаш. Само транспортни самолети и хеликоптери без нито една  пушка, не ракета, не торпедо, пушка няма на него", каза Борисов.

Премиерът подчерта, че изтребителите Ф-16 Блок 70 са най-доброто нещо, което България може да си позволи в момента, а направените разходи от предишни правителства са стрували много повече от американските самолети.

Той коментира, че три пъти идва на власт и му е омръзнало да плаща „чужди борчове”.

"Помня на Нова година в 12 часа ми смукнаха 300 милиона, за което съм забравил, май за спартаните бяха. Едни договаряли, договаряли, правили, но не плащали и за да не стане един ден някой да говори, че видите ли ние сме напазарили, нашите приходни агенции работят прекрасно, бюджетът е пълен, плащаме и приключваме темата".

Според президента Румен Радев обаче цената на новите Ф-16 ще се увеличи сериозно в близко време, тъй като около самолетите има много скрити разходи. Президентът поясни, че за да може изтребителите да бъдат оперативно готови, трябва да има и наземно стретегическо оборудване за планиране на мисии и инфраструктура:

"Тази цена, която ние в момента сме договорили, в съвсем близко време ще набъбне сериозно. Аз разбирам напълно правителството, защото то е притиснато -  цената отиде много, много над обявената първоначално финансова рамка. Психологически вече става доста голяма цената. Трето, защото започваме да наближаваме прага за дефицит по Маастрихтските критерии, а в същото време ние искаме да атакуваме еврозона".

Междувременно парламентарната комисия по отбраната одобри на второ четене с 13 гласа "за" и 7 "против" споразумението с америакнското правителство за купуването на 8 изтребителя Ф-16

Репортажа на Марта Младенова може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!