Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние: ЕС не е "впечатлен" от заплахите за Брекзит без сделка

В случай на Брекзит без сделка Великобритания ще трябва да се изправи пред последствията

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ на Европейския съюз - Мишел Барние заяви в интервю за Би Би Си, което ще бъде излъчено в четвъртък вечерта, че "не е впечатлен" от заплахите за Брекзит без сделка, но подчерта, че ако Обединеното кралство избере такъв курс, ще трябва да се изправи пред съответните последствия.

Запитан от Би Би Си, какво ще се случи, ако Лондон "разкъса" членската си карта в ЕС, Барние отговори: "Обединеното кралство ще трябва да се изправи пред съответните последствия".

"Мисля, че британската страна, която е добре информирана и компетентна и знае начина, по който работим в ЕС, си дава сметка от самото начало, че никога не сме били впечатлени от такава заплаха. Не е полезно да използвате това като инструмент за заплаха", отбеляза главният европейски преговарящ.

Интервюто на Барние пред Би Би Си е факт преди да стане ясен новият лидер на Консервативната партия и следващ британски премиер. Борис Джонсън, който е почти сигурен победител, обеща Великобритания да напусне ЕС с или без споразумение на крайната дата 31-ви октомври.

Ако Джонсън спечели и стане следващият британски премиер, тригодишната криза около процеса на Брекзит би могла да се задълбочи допълнително, тъй като ЕС отказва да одобри каквото и да е промяна във вече договореното с Тереза Мей  "Споразумение за оттегляне", а британският парламент би могъл да опита да блокира сценарий на Брекзит без сделка.

Мишел Барние посочи, че Споразумението за оттегляне "е единственият начин да се напусне ЕС по един подреден и контролиран начин".

Програмата на Би Би Си "Панорама" тази вечер включва и първия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс, който пък заяви че британските министри "търчаха наоколо като идиоти", когато пристигнаха за пръв път в Брюксел да преговарят за Брекзит през 2017-а година.

Тимерманс допълни, че е бил шокиран от стандарта на британските преговарящи, след като първоначално е очаквал брилянтно шоу от тяхна страна.

"Мислехме, че те са толкова брилянтни. Че в някое подземие някъде в Уестминстър ще има книга, подобна на тези за Хари Потър, с всички трикове и всички неща, които трябва да се направят", отбеляза той. Но след това (след първите преговори) си казах : "О, Боже, те нямат план, те не разполагат с никакъв план".

"Времето изтича и вие нямате план. Изглеждате като  ефрейтор Джоунс от известния пародиен сериал на Би Би Си ,който казваше:  "Не се паникьосвай, не се паникьосвай! Тичай наоколо като идиот", пошегува се Тимерманс.

В същото предаване на Би Би Си говори и британския вицепремиер Дейвид Лидингтън , който сподели, че през 2018 година Европейският съюз е предложил на Обединеното кралство да замрази оттеглянето на Великобритания от блока в продължение на пет години и да се опита да преговаря за "нова сделка за Европа".

Говорейки отново пред предаването на Би Би Си "Панорама" през май, Лидингтън посочи, че генералният секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер му е казал: "Нека да видим как вървят нещата, нега Великобритания да обсъди с Франция и Германия  нека да поговорим как да стигнем до нова сделка с Европа".

Самият Зелмайър заяви за предаването на Би Би Си, че ЕС е забелязал, че Обединеното кралство изобщо не е подготвено за Брекзит без сделка, докато в същото време Европейският съюз предприема необходимите мерки, за да гарантира, че всичко ще сработи добре в случай на Брекзит без сделка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени