Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов случай на чума при диво прасе в Търговищко

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине.
Снимка: „Североизточно държавно предприятие“

Втори случай на болестта африканска чума е установена при диво прасе в землището на село Еленово, Търговищка област. Случаят е станал  причина за спешно заседание на епизоотичната комисия, съобщи областният управител Митко Стайков:

„На заседанието на  областната епизоотична комисия присъства и председателят на ловните дружинки. Уточнихме как да се действа и по отношение на това как да намалим популацията на дивата свиня. За събота, и неделя - постоянен отстрел на дива свиня като в понеделник ще имаме информация затова, ако има съмнение за наличие на  болест, веднага да се изпращат кръвните проби за изследване в София“.

БАБХ съобщи вчера за първо огнище на африканска чума при домашни свине в област Търговище, което е в лично стопанство в квартал „Въбел“ на град Търговище, както и за чума при диво прасе в землището на ДЛС „Черни Лом“, град Попово.

На територията на Кюстендилския регион и в радиус от 200 километра няма регистриран случай на африканска чума по свенете, стана ясно на днешното заседания на областната епизоотична комисия. На заседанието бяха обсъдени и набелязани конкретни мерки за предпазване от заболяването. Стана ясно, че вероятността за проникване на вируса в останалите региони на България е чрез нерегламентирано движение на свине, чрез свинско месо и продукти от свинско месо в личния багаж на пътници, екипаж и водачи на МПС, както и на хранителни отпадъци от влакове, автобуси, леки автомобили. Това са най-рисковите продукти, при обезвреждането на които има големи трудности. На заседанията на общинските епизоотични комисии ще се сформират екипи с представители на ОДБХ, Български ветеринарен съюз, Регионална дирекция на горите /РДГ/, Областна дирекция „Земеделие“ и кметовете на населени места за провеждане на информационна кампания сред населението и инвентаризация на свинете, отглеждани във ферми за лична консумация, тип „Заден двор“.

И в община Добричка са взети всички мерки за неразпространение на заболяването. Населението се информира за опасността, ежедневно горските служители извършват обход на територията на Държавното горско стопанство в Добрич. Това стана ясно по време на извънредното заседание на епизоотичната комисия в общината, където се намира и индустриален комплекс с около 50 000 прасета. Според последното преброяване в община Добричка се отглеждат 352 домашни прасета в 160 стопанства тип „заден двор“. Всички са регистрирани, а стопаните им са информирани за мерките за безопасност, които трябав да предприемат, заяви главният експерт по селско стопанство Антония Атанасова. От Горското стопанство заявиха, че при обходите не са открити умрели диви свине. Предприети са мерки и за дезинфекция и проверка на всички превозни средства, влизащи в България през Граничните пунктове  Дуранкулак и Кардам. На заседанието на епизоотичната комисия кметове на населени места в Община Добричка не бяха поканени, липсваха представители и на индустриалния свинекомплекс в Козлодуйци.

Засилва се контролът на ГКПП Сомовит-Никопол за да не бъде допуснат внос на свинско месо и продукти за лична консумация от държави с огнища на африканска чума по свинете. Ежедневно се прави и  мониторинг на преминаващите лица през този пункта. В  три общини - Никопол, Гулянци и Левски има огнища на африканска чума. Д-р Иван Йорданов - директор на областната дирекция за безопасност на храните, призова за сигнали са укрити прасета: 
"Призовавайте хората: "Заколете си прасетата, използвайте си ги, все още може!"
Николай Стоянов - управител на свинеферма с около 10 000 прасета каза:
"Нещата в момента са в чрезвичайна обстановка. Загубите, лично за нашата малка ферма от 10 000 животни, са в рамките на милион и половина".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна