Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ния Пушкарова: Виждам същинската природа на човека, когато го рисувам

До 10 август 2019 г. в Галерия "Сердика" можете да се насладите на изложбата „Лято 2019“ с автор Ния Пушкарова. В експозицията са представени портретни рисунки на хартия с пастел, креда и въглен, като те са допълнени с фотографска инсталация. С настоящата изложба художничката представя една метафора на лято и нейната представа за връзка с природата. Показва ни хората в естественото им състояние, без да манипулира образа, както напоследък е модерно да се прави в социалните мрежи.

"Вдъхновяват ме градската среда, селската среда, много неща. Тук на женския пазар има точно пренасяне на град в природата и обратното. Аз виждам същинската природа на човека, когато го рисувам, независимо в каква среда се намира. Имам желание да нарисувам някои от продавачите, а също и минувачите. Пъстро е и винаги предизвиква позитивни реакции у хората,“ разказва художничката.

Авторката ще прекарва част от летните дни в галерията и ще продължава да рисува през цялото време. При желание, всеки от вас може да се запознае с нея, а защо не и със своя образ върху белия лист.

Ния Пушкарова е родена в град София. Завършила е изящни изкуства в университета в Рединг, Великобритания, където получава наградата "Кодак" за дипломната си работа. След завършването си идва в България, където работи и живее до днес. През 2004 г., с подкрепата на други творци, сформира сдружение "ИМЕ". През 2006 г. създава най-голямата платформа за обмен в съвременните изкуства - артистичната инициатива „Водна кула арт фест“, който ще се проведе отново през август 2019 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени