Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арбанаси Summer Music 2019 - вече десет години с магията на музиката

| обновено на 21.07.19 в 09:15
Arbanassi Summer Music

Десетото издание на фестивала за класическа музика Arbanassi Summer Music започва тази вечер в църквата "Свети Георги" в архитектурно-музейния резерват Арбанаси край Велико Търново. Програмата ще включва четири концерта, поделени между храмовете "Свети Георги" и "Св. архангели Михаил и Гавраил".

Основатели и артистични директори на Arbanassi Summer Music са българската контрабасистка Юлита Фъсева и белгийският обоист Димитри Местдаг - семейство, което живее и работи предимно в Белгия, но корените привличат Юлита към това магично място и тя осъществява успешно идеята да събира в Арбанаси през лятото музиканти и публика от цял свят. В обръщение към меломаните и почитателите на фестивала Юлита и Димитри споделят:

"Тазгодишното издание на Arbanassi Summer Music е специално!

С огромно удоволствие Ви каним да отпразнуваме заедно 10-годишния юбилей на фестивала в любимото ни Арбанаси с прекрасни концерти и завладяваща музика. Ние сме дълбоко привързани към духа и корените на фестивала, създаден от нас и партньорите ни през 2010 г. Всяко издание се превърна в истински празник на камерната музика със своя собствена динамика и излъчване. Ние смятаме, че Arbanassi Summer Music се сътворява по равно от музикантите и от невероятната атмосфера на Арбанаси с неговото богато културно и историческо наследство. Ние отново сме удивени, вдъхновени и развълнувани да бъдем част от това прекрасно единение на сърца, умове и души. Очакваме Ви с нетърпение през юли!"

В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Юлита Фъсева разкри детайли от програмата на десетото издание на фестивала в Арбанаси.

„Ние твърдим, че фестивалът ще се сътворява не само от музикантите, но също от невероятната атмосфера на Арбанаси с неговото културно-историческо наследство. Първият концерт е на 21 юли, темата е „Български композитори“, публиката може да се наслади на струнно трито от Добринка Табакова,  „Притури се планината“ на моя собствена композиция, пет скици  за квинтет от Марин Големинов и квартет „Солмажор“ от Панчо Владигеров, както и избрани произведения за струнен оркестър от Ценко Минкин“.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна