Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лични данни на съдийка се появиха на сайта на Инспектората на ВСС

Съдия Мирослава Тодорова

Личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ се появиха на сайта на Инспектората на Висшия съдебен съвет. Публикувана е имуществената ѝ декларация, която магистратите са задължени да подават всяка година.

Освен на съдия Тодорова, бяха публикувани EГH-та и на съпруга ѝ и на техния син, както и дaннитe oт личнaтa ĸapтa нa магистрата, мобилният ѝ телефон и пълният aдpec нa ceмeйcтвoтo.

Както съдии, прокурори и следователи са длъжни да подадат имуществени декларации  - под заплаха от санкции, така пък Съдебният инспекторат е задължен да заличава личните им данни. Така е при останалите, които могат да бъдат видени на сайта му.

Според колеги на Мирослава Тодорова, които са установили нарушението, файлът с нейните и на семейството ѝ лични данни е бил озаглавен - с имената на латиница на съдията с добавка „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“

Тодорова е бивш председател на Съюза на съдиите в България. Тя влезе в остра конфронтация с Цветан Цветанов, докато беше министър на вътрешните работи. Беше и уволнена. Обект е на непрестанни проверки.

За да бъдат обезличени данните беше блокиран целият раздел с имуществените декларации на съдии,  прокурори и следователи. Като наричат това "пропуск" от Инспектора на ВСС обясняват, че в законовия срок ще информират за теча и Мирослава Тодорова и КЗЛД   


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени