Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив негативен старт на Уолстрийт след спад на акциите на Netlix с 10%

Основните фондови индекси се оцветиха леко в червено в началото на търговията на Уолстрийт в четвъртък с оглед на подновените в последно време притеснения относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай и след солиден спад на акциите на Netflix с над 10% в резултат на представения късно снощи финансово отчет на водещата компания за видео стрийминг.

Акциите на Netlix се понижават с около 11% към близо 6-месечно дъно от 320,50 долара за акция, въпреки че компанията отчете по-добра от очакваното печалба през второто тримесечие от $0,60 за акция при прогноза за $0,56 и растеж на приходите до 4,92 млрд. долара от 3,9 млрд. долара преди година и очаквания за 4,9 млрд. долара.

В същото време обаче пионерът в стримийнг видео услугите отбеляза изненадващо намаляване с 126 хиляди на абонатите в САЩ при очаквания за растеж с 310 хиляди (първи загуби на потребители от 2011-а година насам) и нарастване на броя на глобалните потребители с "едва" 2,7 милиона при прогноза за 5,3 милиона и очаквания на самата компания за нови 5 милиона абонати на нейните видео услуги.

Рязкото понижение на акциите на Netlifx може да се отрази негативно и на другите водещи технологични компании, влизащи в индекса FAANG, въпреки че акциите на Applе поскъпват с 0,85%, докато акциите на Facеbook се понижават с 0,21%, на Amazon.com - с 0,58% и на компанията-майка на Google - Alphabet - с 0,23%.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с 0,13% след вчерашно понижение с 0,4%, докато широкият индекс S&P500 се понижава с 0,02%, но след вчерашен спад с 0,65%. Технологичният индекс Nasdaq Composite се понижава с 0,08%, след като снощи се раздели с 0,46% от стойността си.

Инвеститорите продължава да следят информациите около търговските преговори между САЩ и Китай, като американският финансов министър Мнучин изрази известен оптимизъм, отбелязвайки че по-късно днес той и търговският представител Робърт Лайтхайзър ще разговарят по телефона с китайските си колеги. Според "Уолстрийт джърнъл" обаче напредъкът по търговското споразумение на САЩ с Китай е в застой, докато администрацията на Тръмп определя как да се справи с исканията на Пекин да облекчи наложените ограничения спрямо "Хуавей" (Huawei Technologies Co.).

Междувременно управителят на Фед на Сент Луис - Джейм Булард заяви пред телевизия CNN, че той вярва, че централната банка на САЩ би трябвало да понижи основната американска лихва на заседанието си в края на месеца. Това негово изказване може да парира част от първоначалното негативно представяне на пазарите на акции на Уолстрийт.

Вниманието на инвеститори продължава да насочено и към финансовите отчети на американските компании.

Акциите на Morgan Stanley се колебаят около тяхното вчерашно ниво на затваряне, след като банката отчете по-слаби от очакваното приходи и продажби през второто тримесечие.

Скок с над 3% обаче бележат акциите на IBM, тъй като късно снощи технологичният гигант представи по-добри данни за печалбата през последното тримесечие.

Малко по-добри печалби отчете и Honeywell International, което доведе до поскъпване на акциите на индустриалния конгломерат с около 2%.

Акциите на UnitedHealth пък поевтиняват с 2%, въпреки че компанията за здравен мениджмънт също от чете нарастване на печалбата и дори повиши прогнозите си за печалбата през цялата 2019-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени