Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Само пряк контакт на Киев с Донецката и Луганската република може да нормализира ситуацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регулирането на ситуацията в Югоизточна Украйна е възможно единствено чрез пряк контакт на Киев с представителите на Донецката и Луганската народна република. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща в Санкт Петербург с лидера на украинската партия „Опозиционна платформа – за живота“ Виктор Медведчук. 

Медведчук информира Путин за вчерашната си среща в Европарламента с депутати от Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Белгия, България и Словакия. Пред тях той изложи мирен план за Донбас, който се основава изцяло на минските споразумения. 

„Поставили сме си задачата да върнем първо хората, а не териториите. Наричаме това да върнем Донбас на Украйна, а Украйна – в Донбас“, посочи Медведчук. Той окачестви диалога си с евродепутатите като конструктивен и добави, че те са проявили искрен интерес към инициативата. 

На свой ред Владимир Путин посочи, че Русия всячески приветства включването на европейските партньори към регулирането на ситуацията в Донбас. Очаква се партията на Медведчук да се класира втора с около 8% на предстоящите идната неделя парламентарни избори в Украйна. Партията „Слуга на народа“ на президента Зеленски е фаворит с 38%. За формацията „Европейска солидарност“ на бившия президент Порошенко са готови да гласуват 6 на сто от избирателите, сочат последните социологически сондажи. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!