Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строги проверки за храни от животински произход се правят на ГКПП-Гюешево

Снимка: БГНЕС

Проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците за наличие на суровини и храни от животински произход, съдържащи в състава си свинско месо, се прави на ГКПП-Гюешево на границата със Северна Македония и на пункта "Олтоманци" на границата със Сърбия заради чумата по свинете, като една от мерките срещу заболяването, разпоредени след заседанието си Областната епизоотична комисия в Кюстендил.

Засега в Кюстендилския регион и в радиус от 200 километра от района не е регистриран случай на африканска чума по свинете, бе обявено на заседанието. 

Откритите суровини и храни ще се изземват и предават за унищожаване съгласно нормативните изисквания. Служители на пункта казаха тази сутрин, че такъв контрол за месо и местни продукти е правен и досега, но този контрол ще бъде засилен.

Областно пътно управление - Кюстендил ще организира почистването на пътните отбивки, паркинги и на местата за почивка на пътуващите по републиканската пътна мрежа и автомагистрала "Струма". В съответните населени места кметовете на общини ще определят места за транспортиране, съхранение и обезвреждане на отпадъците. Определените места от кметовете ще бъдат предварително съгласувани с Областната дирекция по безопасност на храните. 

Ще се организира и разпространение на информационни материали за АЧС на ЖП и Автогара Кюстендил, ЖП и Автогара Дупница, на различни паркинги в цялата област, на множество бензиностанции и туристически обекти в целия Кюстендилския регион, реши комисията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени